В Україні зафіксовано 20 випадків дифтерії. МОЗ закликає робити щеплення

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. В Україні зафіксовано 20 випадків дифтерії. МОЗ закликає робити щеплення
18:31, 04.11.19

Протягом 2019 року в Україні зафіксували 20 підтверджених випадків дифтерії.

В Закарпатській області 5 хворих та ще 10 осіб є носіями інфекції, у Хмельницькій, Луганській, Тернопільській – по 1 випадку, у місті Києві – 2 випадки небезпечного захворювання.

На початок жовтня 2019 року в Україні доступні 1,8 млн доз вакцини АКДП, 141 тисяча доз АДП (не містить кашлюкового компонента) та 4,9 млн доз АДП-м. Цього достатньо, щоб забезпечити вакцинами всіх громадян, які потребують планового щеплення, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

За словами міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької, МОЗ веде активну комунікацію з департаментами охорони здоров’я в регіонах, щоб на місцях посилили нагляд за дифтерією.

«Найголовніше – це проактивна робота медиків на місцях, які повинні бити на сполох і закликати до вакцинації усіх дітей і дорослих», – наголосила міністр охорони здоров’я.

Наразі лише 60% малюків провакциновано проти дифтерії, дорослих – лише 50%.

«Вакцини є – вимагайте у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта», – закликала Зоряна Скалецька.

Як відомо, дифтерія – це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі. Інкубаційний період хвороби – 3-10 днів.

Зробити щеплення можна безкоштовно у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Дорослі та діти можуть вакцинуватися в державних медзакладах, а також у приватних лікарнях та у лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ.

Якщо лікар відмовляє вас від вакцинації, ви можете звернутися на «гарячу лінію» Національної служби здоров’я України за номером 1677 та повідомити, що вам перешкоджають у вашому праві на безкоштовну вакцинацію.

Більше про медичну реформу в Україні в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости