У Києві з’явився сквер Бориса Нємцова

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. У Києві з’явився сквер Бориса Нємцова
20:25, 15.11.18
прес-служба КМДА

Відтепер сквер на розі вулиці Сурикова та Повітрофлотського проспекту носитиме ім’я російського опозиційного політика, який завжди підтримував Україну і був 27 лютого 2015 року застрелений посібниками путінського режиму.

Про це Київські новини. Соцпортал повідомили у прес-службі КМДА

Депутати Київради проголосували сьогодні за перейменування 4-х вулиць, провулку та площі в різних районах столиці.

Так, у Шевченківському районі перейменовано:

вулицю Невську – на вулицю Нивську (на честь місцевості Нивки);

вулицю Андрія Желябова (революціонера-народника, одного з керівників партії «Народна Воля») – на вулицю Марії Капніст (відомої української актриси, жертви сталінського терору);

провулок Баумана (діяча більшовицької партії, революціонера-професіонала, соратника В.І. Леніна) – на провулок Фузиків (київські підприємці, власники цегельного виробництва на Шулявці. Брати-підприємці Віктор та Семен Фузики є помітними діячами в історії Києва, зробили вагомий внесок у розвиток міста. У середині ХІХ століття вони заснували на території майбутніх Нивок, що у ті часи вважалася землею, непридатною для використання, хутір Фузиківка, що згодом набув своєї нинішньої назви. Брати відіграли значну роль у розбудові та розвитку цілої низки колишніх приміських поселень довкола Києва наприкінці ХІХ століття, а саме Біличів, Волейкова, Грушок, Шулявки, Ґалаґанів, Караваєвих дач).

У Святошинському районі вулицю Кіровську (було найменовано на честь радянського партійного діяча Сергія Кірова) перейменовано на вулицю Старицької-Черняхівської (української письменниці, поетеси, драматурга, прозаїка, перекладача, мемуариста, громадського діяча. Людмила Старицька-Черняхівська – донька Михайла Старицького, племінниця Миколи Лисенка).

У Подільському районі площу Червона Пресня перейменовано на площу Щекавицьку. Таку назву площа отримала у 1982 році в ознаменування дружби трудових колективів Подільського району Києва та Краснопресненського району Москви. За пропозицією місцевої громади площу найменовано у зв’язку із її розташуванням переважно уздовж вулиці Щекавицької, яка починається біля гори Щекавиця.

У Деснянському районі перейменовано вулицю Олександра Сабурова (на честь радянського військового діяча, Героя Радянського Союзу, з 1943 року – генерал-майора військ НКВС) на вулицю Сержа Лифаря – всесвітньо відомого киянина, хореографа та найвидатнішого балетного танцівника ХХ століття. Був засновником Академії танцю при «Гранд-Опера», ректором Інституту хореографії та Університету танцю Парижа, почесним президентом Всесвітньої ради танцю ЮНЕСКО. На сусідній вулиці (Костянтина Данькевича) знаходиться Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря.

Крім того, скверу на вулиці Василя Порика між будинками 7–9 у Подільському районі присвоєно ім’я Кузьми Скрябіна – культового українського співака, письменника, телеведучого, продюсера, актора, лідера гурту «Скрябін».

А сквер на розі вулиць Сурикова та Повітрофлотського проспекту у Солом’янському районі отримав ім’я Бориса Нємцова – російського політика і державного діяча, який перебував в опозиції до політики уряду Володимира Путіна. У 2004 він підтримав Помаранчеву революції в Україні, пізніше був призначений позаштатним радником президента України Віктора Ющенка. Висловлював бажання поширити демократичні досягнення в Україні на Росію і закликав чинити ідеологічний тиск на Кремль. У 2013 році підтримав Євромайдан. У 2014 році засудив анексію Криму Росією. У вересні того ж року підписав заяву з вимогою «припинити військову авантюру: вивести з території України російські війська й припинити пропагандистську, матеріальну й військову підтримку прихильникам самопроголошеним «ДНР» та «ЛНР». Убитий неподалік Кремля чотирма пострілами у спину 27 лютого 2015 року.

Нагадаємо, стало відомо, як у Києві будуть боротися з незаконними оголошеннями.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости