Супрун спростувала ще один медичний міф

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Супрун спростувала ще один медичний міф
17:55, 28.03.18
Уляна Супрун

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, що діагнозу "вегето-судинна дистонія" не існує у міжнародній медицині. Про це заявила Супрун у Facebook.

-Якщо колись вам або вашим близьким записали у медичній картці ці три загадкові літери - ВСД - забудьте про них. Це великий совєтський міф, який народився за відсутності доступу до бази джерел доказової медицини. Проте зітхати з полегшенням також не поспішайте, - зазначила Супрун.

У своєму дописі в.о. міністр одразу розповіла, що ж насправді означає ВСД:

Вегето-судинна дистонія (дисфункція вегетативної нервової системи, нейроциркуляторна дистонія) - не діагноз, а синдром, що використовують при комплексі різноманітних скарг та симптомів у пацієнта. Під ним, як під парасолькою, ховається цілий комплекс симптомів. Найчастіше його ставлять, коли пацієнт:

  • відчуває тривогу та неспокій, має проблеми зі сном, відчуття нестачі повітря та “клубку в горлі”, тремтять руки;
  • скаржиться на прискорене серцебиття, коливання тиску, біль в області серця й при цьому має нормальну ЕКГ;
  • має дискомфорт у животі, закреп, пронос, метеоризм або печію;
  • має запаморочення, підвищену температуру, при цьому обстеження показують, що запальних процесів в організмі немає.

Ці симптоми можуть зустрічатися в різних комбінаціях і не обов’язково всі одночасно.

Дисфункція вегетативної нервової системи не може бути захворюванням сама по собі. Вона виникає вторинно, як наслідок іншої хвороби, яку потрібно лікувати. І виявити її неможливо, просто поставивши діагноз ВСД та відправивши пацієнта додому.

Перелік додаткових методів обстеження має включати загальний аналіз крові та сечі, біохімічний аналіз крові, ЕКГ, іноді - добовий моніторинг ЕКГ чи ЕхоКГ, за потреби УЗД органів черевної порожнини, рентгенографія грудної клітки, в деяких випадках МРТ головного мозку, консультації кардіолога, гастроентеролога, ендокринолога, невролога, а якщо об'єктивно немає підстав вважати пацієнта хворим, а він продовжує скаржитись - варто направити його на прийом до психолога або психіатра.

Як повідомляв Соцпортал, українці мають поквапитися із вибором сімейного лікаря.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости