Медики назвали нову небезпеку трудоголізму

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Медики назвали нову небезпеку трудоголізму
19:15, 11.08.19
Соцпортал

У людей, які працюють більше десяти годин на добу як мінімум 50 днів на рік, ризик інсульту підвищений на 29%

Міжнародна команда вчених підтвердила, що понаднормова робота збільшує ризик інсульту, гострого порушення кровопостачання головного мозку.

Це не перше дослідження, в якому вивчається зв'язок трудоголізму і одного з найнебезпечніших станів.

В ході нової роботи команда проаналізувала дані майже 144 тисяч осіб у віці від 18 до 69 років. Відомості були отримані в рамках французького дослідницького проекту CONSTANCES, який стартував в 2012 році.

Дослідники враховували стать і вік учасників, тривалість робочого дня, наявність шкідливих звичок (зокрема, куріння), а також серцево-судинні фактори ризику. При цьому з аналізу були виключені дані людей, які працювали неповний робочий день, і тих, хто переніс інсульт до того, як почав працювати понаднормово.

В результаті виявилося, що 29% учасників працювали більше десяти годин на добу не менше 50 днів на рік. Причому 10% працювали в такому режимі протягом десяти років і більше.

Тим часом понад 1200 учасників (0.9%) із загальної вибірки за семирічний період спостережень перенесли інсульт.

Зіставивши дані і виключивши фактори ризику, вчені прийшли до висновку, що переробки, про які йде мова (десять годин на день і більш як мінімум 50 днів на рік), підвищують ризик інсульту в середньому на 29%. А у тих, хто працював в такому режимі десять років і більше, ймовірність небезпечного стану була підвищена на цілих 45%. Ризики були однаковими для жінок і чоловіків.

Фахівці зізнаються: найбільше їх здивував той факт, що до вищого ризику інсульту через тривалі переробок були схильні люди у віці до 50 років. Надалі вчені мають намір знайти пояснення цієї тенденції.

До речі, в попередніх дослідженнях зазначалося, що тривалий робочий день в меншій мірі впливає на здоров'я власників бізнесу і великих начальників, фермерів і менеджерів. Можливо, це пояснюється тим, що такі працівники зазвичай мають більшу свободу дій.

А ось медичні працівники та інші співробітники з ненормованим або ж позмінним графіком виявляться, ймовірно, в більшій небезпеці, насамперед через недосипання і стрес.

Автори роботи впевнені, що лікарям необхідно інформувати пацієнтів про подібні ризики. Прийняти до уваги нові дані слід і роботодавцям.

Також людям не варто забувати про прості заходи профілактики інсульту і серцево-судинних захворювань. Це фізичні вправи, правильне харчування, достатня кількість сну і відмова від куріння.

Крім того, вчені не радять офісним працівникам сидіти на одному місці більше півгодини. А для зняття стресу психологи рекомендують використовувати ляльку вуду шефа.

Наукова стаття за підсумками цієї роботи опублікована в спеціалізованому медичному журналі Stroke.

Більше про медичну реформу в Україні в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости