ВООЗ прирівняла ковбасу до паління і алкоголю

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. ВООЗ прирівняла ковбасу до паління і алкоголю
19:45, 01.09.19
Соцпортал

Міжнародні експерти віднесли перероблене м'ясо до серйозних канцерогенів

Всесвітня організація охорони здоров'я прирівняла по шкідливості ковбасу та інші вироби з переробленого м'яса до паління і алкоголю. За підсумками аналізу досліджень вживання 50 г такої продукції в день підвищує ризик розвитку колоректального раку (тобто раку кишечника) на 18%.

Вчені стверджують, що червоне м'ясо (яловичина, свинина, баранина) саме по собі також може бути канцерогенним. Однак даних, що підтверджують цей факт, поки недостатньо. Багато що залежить від способу обробки м'яса. Наприклад, відомо, що приготування при високій температурі над тліючим вугіллям призводить до утворення ряду канцерогенів: поліциклічних ароматичних вуглеводів, гетероциклічних ароматичних амінів і ін.

За даними фахівців в переробленому м'ясі, а до нього відносять ковбаси, сосиски і навіть бекон, міститься всього близько 15% м'яса. Інші компоненти - крохмаль, різні добавки для посилення смаку, консерванти для більш тривалого зберігання, фіксатори забарвлення, антиокислювачі та ін. Приблизно половину - близько 50% ковбасних виробів складають шкіра, кістки і субпродукти, відзначили експерти ВООЗ. Так що м'ясними ці вироби можна назвати, в общем-то, з великою натяжкою.

ЯК СОСИСКИ ПІДВИЩУЮТЬ РИЗИК РАКУ

Говорячи про шкоду переробленого м'яса, вчені грунтуються на результатах досліджень. Так, аналіз даних 260 000 жінок показав, що ковбасні вироби підвищують ризик раку молочної залози. Досить з'їсти всього 3 скибочки бекону або 2 сосиски в тиждень для того, щоб ризик захворювання підвищився на 15%.

Згідно з даними британської організації Cancer Research UK близько 34 тисяч чоловік в рік можуть помирати від хвороб, викликаних вживанням червоного м'яса. Це менше, ніж від куріння, жертвами якого стають 1 млн осіб на рік, або через алкоголь, що відносить життя 600 тисяч чоловік в рік. Однак цифри смертності через м'ясної продукції дуже серйозні, підкреслюють експерти ВООЗ.

ЧЕРЕЗ ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ ПУХЛИНИ

Вчені пов'язують канцерогенність м'ясопродуктів з додаються в них хімічними інгредієнтами. Такими як:

- гем (червоний пігмент), що виявляється в основному в червоному м'ясі;

- нітрати і нітрити (дозволяють зберігати м'ясні продукти протягом довгого часу);

- гетероциклічні та поліциклічні аміни (утворюються при обробці м'яса при високих температурах).

Всі три речовини здатні накопичуватися в організмі, пошкоджувати клітини товстого кишечника, і таким чином підвищувати ризику раку.

СКІЛЬКИ М'ЯСА МОЖНА Є БЕЗ ШКОДИ

В одному з останніх досліджень вчені проаналізували дані 500 тисяч британців і виявили, що у любителів м'ясних виробів ризик раку товстого кишечника підвищений на 20%. Тобто, на кожні 10 000 учасників, які вживали 21 г м'ясних виробів щодня, доводилося 40 хворих на рак товстого кишечника.

Результати дослідження, проведеного в 2018 році, показали, що ризик раку товстого кишечника підвищується при вживанні кожних 50 г переробленого м'яса і кожних 100 г червоного м'яса.

Однак, Всесвітній фонд досліджень раку не рекомендує повністю відмовлятися від м'яса. Адже в ньому містяться корисні білки, жири і велику кількість необхідного для організму заліза. Лікарі радять людям обмежуватися 70 грамами м'яса на добу. На жаль, більшість жителів планети цю норму перевищують.

Три поради, як знизити вживання м'яса до безпечної норми

1. Зменшуйте порції. Замість двох сосисок можна з'їсти одну або замінити половину порції м'яса на овочі або квасолю (бобові містять корисний рослинний білок).

2. Визначте дні, в які ви не будете їсти м'ясо. В якості альтернативи можна їсти страви з овочів або риби, морепродуктів, курки.

3. Спробуйте нові рецепти страв з курки, риби, які оновлять ваш раціон.

Про секрети здоров'я і молодості читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости