Рада попередньо схвалила створення кредитного реєстру позичальників банків

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Рада попередньо схвалила створення кредитного реєстру позичальників банків
17:55, 16.11.17
Законопроект №7114-д

Верховна Рада попередньо схвалила створення в Україні централізованого Кредитного реєстру, що дозволить покращити рівень оцінки кредитних ризиків банків.

За відповідний законопроект №7114-д проголосували 229 народних депутатів. Документ ухвалено з врахуванням низки пропозицій.

-Законопроект має на меті зменшення рівня кредитного ризику, забезпечення безпеки банківських операцій, підвищення надійності та стабільності банківської системи з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку, – йдеться в пояснювальній записці.

Зокрема запропоновано, що створенням та веденням кредитного реєстру займатиметься Національний банк України. Банки та Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) зобовязані будуть передавати до НБУ інформацію щодо позичальників та про кредитні операції.

При цьому банки зобовязані будуть інформувати клієнтів про те, що інформація про них надаватиметься до Кредитного реєстру. Позичальники зможуть перевіряти інформацію про себе, та, за потреби, вносити до неї необхідні зміни у разі незгоди з її змістом.

Своєю чергою НБУ буде надавати інформацію з реєстру банкам та бюро кредитних історій.

Також розширено перелік інформації, який міститься у кредитній історії (він надається виключно за згоди позичальника).

Передбачається передача інформації до кредитного реєстру за кредитами, заборгованість за якими становить більш ніж розмір 100 мінімальних заробітних плат. Наразі це 320 тис. грн. На думку розробників, це дозволить забезпечити збирання інформації щодо найбільш ризикових кредитів.

Як повідомляв Соцпортал, у Росії затримали топ-менеджера банку "Фінанси та кредит".

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости