​ Місцева влада має активізувати переробку сміття – екологи

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​ Місцева влада має активізувати переробку сміття – екологи
12:28, 12.04.18
Представництво Європейського Союзу в Україні

З 1 січня 2018 року в Україні заборонено захоронювати неперероблені побутові відходи. Згідно з законом «Про відходи», відповідають за цей процес місцеві ради. Експерти проекту Європейського Союзу «Українське громадянське суспільство за європейське поводження з відходами» розповіли органам місцевого самоврядування як правильно організовувати переробку відходів.

«Україні важливо змінити стратегію поводження з відходами. Саме місцеві ради можуть стати рушійною силою та організувати належне поводження та контроль за відходами», ‒ наголосила виконавчий директор Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Олена Кравченко.

Щоб зменшити захоронення побутового сміття, місцеві ради повинні:

  • Встановити 4 окремих контейнери для скла, пластику, паперу та змішаних побутових відходів у кожному сілі, селищі, місті чи об’єднаній громаді.
  • Передавати цінні компоненти відходів тим підприємствам, що їх повторно використовують або переробляють.
  • Побудувати на рівні областей сміттєпереробні комплекси, які включатимуть сміттєсортувальні лінії, компостування органіки (для перетворення її у добрива та отримання біогазу) та сучасні полігони для захоронення відходів, які не можна повторно використати чи переробити.

Експерти проекту ЄС радять використовувати не лише бюджетні кошти, але і залучати іноземних інвесторів и міжнародні фонди і гранти. Так, у Львові за кошти Європейського Союзу закупило установку для переробки небезпечних люмінесцентних ламп. Харків за допомогою кредиту Світового банку будує полігон побутових відходів, сміттєсортувальну лінію, станцію для виробництва електроенергії із біогазу сміттєзвалища та станцію очищення фільтратів. У Вінниці в рамках проекта державно-приватного партнерства з залученням іноземних інвесторів збудовано станцію з виробництва електроенергії з біогазу сміттєзвалища.

Довідкова інформація: За даними Мінрегіону в Україні за 2016 рік утворилось близько 11 млн тонн побутових відходів, 95% з яких захоронюються на сміттєзвалищах і полігонах загальною площею понад 9 тис. га. Лише 3% відходів переробляють і компостують. Тільки у 20 населених пунктах встановлені сортувальні лінії.

А 2% усіх населених пунктів роздільно сортують побутові відходи. Лише у 8 населених пунктах є станції з вироблення електроенергії із сміттєзвалищного газу.Для порівняння: у Німеччині переробляють і компостують 66% побутових відходів, Швейцарії – 53%, у Польщі – 44%. У Швейцарії і Швеції захоронюється менше 1% побутових відходів. У Швеції біогаз від побутових відходів використовується для вироблення електроенергії, якою освітлюються житлові будинки.

Напомним, створено сайт, що агрегує новини про співпрацю між ЄС та його Східними країнами-партнерами.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости