​Електронні платіжки. Що змінить новий закон у системі інтернет-розрахунків

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​Електронні платіжки. Що змінить новий закон у системі інтернет-розрахунків
11:34, 11.12.17
Соцпортал

У Верховній Раді України 9 листопада зареєстрували законопроект №7270 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів", який визначатиме роботу електронних систем розрахунків, зокрема, в питанні платіжок за житлово-комунальні послуги.

Чому законопроект є актуальним?

Депутати, які внесли документ, пояснюють його актуальність тим, що в Україні стрімко зростає частка розрахунків, які здійснюються через інтернет з використанням платіжних карток.

«Швидкий розвиток ринку платіжних систем в Україні супроводжується упровадженням нових платіжних послуг та операцій, що вже зарекомендували себе на світових ринках. Зростає частка розрахунків, які здійснюються через мережу Інтернет з використанням платіжних карток. Збільшується зацікавленість користувачів у розрахунках електронними гаманцями та електронними грошима», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

В той же час зазначається, що наразі системи електронних розрахунків, якою вже користується значна частина українців, малоконтрольована, в ній діють багато посередників. Новий закон має зробти її безпечною.

Що буде з паперовими платіжками?

Паперові платіжки залишаться та будуть діяти паралельно з електронними. Автори законопроекту наголошують, що жодних скасувань не буде, а йдеться лише про розширення можливостей.

Так, запровадження більш доступних і безпечних систем оплати рахунків онлайн відповідає впровадженню в Україні цифрового суспільства на базі норм законодавства Європейського Союзу та підтримку розвитку безготівкових розрахунків.

Що саме змінить законопроект?

Якщо закон про онлайн платіжки буде прийнято, то у комунальних підприємств з'явиться обов'язок виготовляти електронні комунальні квитанції за житлово-комунальні послуги та надавати і організувати приймання таких платежів.

Зміни торкнуться й інших сфер. Так, відкриється можливість для оплати офіційних рахунків не тільки за допомогою картки, але й електронними грошима. Ними мешканці України зможуть сплачувати податки, збори та інші обов’язкові платежі, здійснювати внески і пожертвування.

Банки України матимуть право відкривати рахунки юридичним особам-нерезидентам України, а ті в свою чергу зможуть здійснювати або отримувати плату за товари, роботу, послуги резидентам України.

Яка роль НБУ в створенні платіжної інфраструктури?

Національний Банк України буде здійснювати нагляд за новою платіжною інфраструктурою.

Для убезпечення від шахрайства НБУ регулюватиме питання повноти наповнення електронних рахунків та вноситиме їх до єдиного реєстру платіжних систем. Нагляд поширюватиметься на занесені до реєстру комерційні агенти банків і небанківських фінансових установ, що мають ліцензію Національного банку на переказ коштів без відкриття рахунків, а також провайдерів інтернет-розрахунків.

За недобросовісність Нацбанк володітиме правом накладати штрафи на юридичних осі розміром від ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости