Відомому українському вченому-переселенцю припинили виплату пенсії: деталі історії

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Відомому українському вченому-переселенцю припинили виплату пенсії: деталі історії
13:42, 25.06.18
Радник

​Історія з вченим-переселенцем Ігорем Козловським продемонструвала, що в Україні діє вибірковий підхід держави до виконання власних пенсійних зобов’язань перед переселенцями.

Кілька днів тому Україну обурила новина про те, що відомому українському вченому-переселенцю, колишньому полоненому сепаратистів з “ДНР” Ігорю Козловському Пенсійний фонд України припинив виплату пенсії. Однією з перших про це рішення чиновників повідомила на своїй сторінці Ольга Гвоздьова, координаторка “Донбас SOS.

Формальною причиною такого рішення ПФУ став виїзд вченого за кордон. Після свого звільнення з полону, Ігор Козловський багато разів виїжджав за кордон з неформальною дипломатичною місією, в ході якої він ознайомлював європейських високопосадовців із ситуацією в Україні, порушеннями прав людини на підконтрольній сепаратистам території.

Фактично, українські чиновники покарали позбавленням пенсії вченого – переселенця за його допомогу в покращенні іміджу України, за його виступи в Лондоні, в Брюсселі на засіданні Європарламенту. Полон, високі досягнення в суспільній та науковій сферах, його публічність та навіть важка хвороба сина не зуміли переконати чиновників в праві Ігоря Козловського на пенсію.

Таке рішення ПФУ обурило правозахисників. Про цей випадок на засіданні Верховної ради України депутатам та президенту України повідомила віце-спікер парламенту Ірина Геращенко. В результаті вже 22 червня ПФУ поновив виплату пенсії вченому та навіть більше, перерахував заборгованість за травень і червень та нарахував доплату.

Здавалося проблема вирішена. Однак тільки для Ігоря Козловського. Без своїх пенсій вже роками залишаються сотні тисяч громадян України, які постраждали від війни та окупації.

Справа в тому, що розроблена Кабінетом Міністрів України система виплати пенсій орієнтована на те, щоб відстежувати пересування ВПО та позбавляти їх соціального захисту у випадку відсутності за місцем реєстрації. Фактично громадяни України, які постраждали від війни та були змушені виїхати з зони бойових дій, державою переведені на статус “невиїзних”. Людину змушують вибирати між правом на вільне пересування та можливістю отримати свою пенсію. Пенсійний фонд в даному випадку не враховує, чому саме, з якою метою переселенець залишає своє місце проживання. Важливий лише термін.

Лікування? Відрядження? Міжнародна зустріч із європейськими високопосадовцями заради покращення іміджу України? Якщо на час перевірки вас не було вдома або СБУ зафіксувало перетин вами державного кордону, пенсію вам припинять виплачувати. А борги за цей період повернуть тільки після прийняття “спеціального порядку”, якого поки що не розроблено.

“Всього лише кілька днів знадобилося чиновникам для того, щоб відновити виплату пенсії відомому українському вченому з Донецька. Але скільки часу необхідно тим самим чиновникам, щоб поновити виплату пенсій звичайним громадянам, які так само постраждали внаслідок війни та окупації, як і Ігор Козловський? Чи будуть високопосадовці так само дзвонити в Адміністрацію Президента чи виступати на засіданні ВРУ, коли мова йде не про одного, а про сотні тисяч громадян? Звичайно ні.Той факт, що в нашій країні на відновлення своїх пенсійних прав можуть успішно претендувати тільки відомі громадяни, ті, за кого заступляться високопосадовці, свідчить про те, що система працює неправильно”, – Валерія Вершиніна, менеджерка програми “Радник з питань ВПО”.

Історія Ігоря Козловського ще раз доводить, що в Україні існує цілеспрямована політика дискримінації громадян, які постраждали внаслідок війни та окупації. Невиплата пенсій, обмеження право голосу, стигматизація – це тільки окремі складові цієї політики. Однак особи, які відповідальні за позбавлення пенсії громадян України, забувають про те, що блокування доступу до пенсійного забезпечення з боку держави є прямим порушенням Конституції України та міжнародного права. Пенсія є власністю громадянина. Обмеження цієї власності — це порушення міжнародно-правових норм. І це порушення невідворотно тягне за собою відповідальність.

Про невідворотну відповідальність держави перед своїми громадянами неодноразово заявляли правозахисники. Розроблений законопроект №6692, який має на меті відновити право на пенсію для громадян, які постраждали внаслідок війни та окупації. Проект закону передбачає виплату пенсій усім громадянам Україні на території підконтрольній Українському Урядові, незалежно від наявності у громадян довідки ВПО і місця проживання.

Нагадаємо, рейтинг президента Франції впав "нижче плінтусу".

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости