​Свиноферми – надсекретні об’єкти

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​Свиноферми – надсекретні об’єкти
12:43, 23.02.17
Соцпортал

В Україні назріває проблема зі свинофермами.

Ще з осені 2016 року команда ЕПЛ консультує жителів Тлумацького району Івано-Франківської області, які дізналися про прийняте у лютому 2016 року розпорядження Тлумацької районної державної адміністрації №109 “Про затвердження детального плану території за межами населених пунктів Грушківської, Гавриляцької, Хотимирської сільських рад для будівництва сільськогосподарських будівель і споруд на землях для ведення фермерського господарства”.

Жителів насторожила інформація про те, що одне із фермерських господарств під керівництвом Гордійчука І. Г. планує збудувати на своїх землях свиноферму, потужність якої складає 4950 голів свиней на рік по одним даним, а по іншим - до 12 000 голів свиней на рік. Також у планах фермера з’явилася співпраця із датською компанією “Даноша”, яка має 7 свинокомплексів на Франківщині. ЕПЛ більше 10 років допомагає жителям сусідніх із свинофермами сіл захищати свої права.

Один із активістів села Тарасівка за підтримки юристів ЕПЛ 07 грудня 2016 року звернувся до фермерського господарства «Гордійчук Ігор Григорович» із запитом на екологічну інформацію на підставі і в порядку, встановленому Законом України «Про доступ до публічної інформації». У запиті було висловлено прохання надати такі відомості: які дозвільні документи, необхідні для функціонування свиноферми біля с. Грушка були отримані ФГ «Гордійчук І.Г.»; які проектні дані даного об’єкту; які методи збору та утилізації гною передбачено на свинофермі поблизу с. Грушка; яка площа земель знаходиться у власності чи оренді у ФГ «Гордійчук І. Г.», що планується для внесення гноївки; які щорічні обсяги водоспоживання даного об’єкту; чи передбачаються проектом системи очистки повітря вентиляційних отворів самого приміщення свиноферми; чи є дозвіл на геологорозвідку, дозвіл на користування надрами (підземними водами), дозвіл на спецводокористування водних ресурсів, паспорт свердловин, що споруджені для потреб свиноферми.

У відповідь на запит ФГ було надіслано лист від 09 грудня 2016 року, де не містилося відповідей на жодне із зазначених питань, а обґрунтовувалося це тим, що директор ФГ не вважає себе розпорядником інформації.

Таке твердження було помилковим. Фермерське господарство неправильно протлумачило законодавство про доступ до публічної інформації і тому активістом було прийнято рішення про подачу позову до суду.

24 січня 2017 року за сприяння юристів ЕПЛ було подано адміністративний позов до Івано-Франківського окружного адміністративного суду, в якому прохали суд визнати протиправною відмову відповідача у наданні відповіді на інформаційний запит позивача від 07.12.2016 року та зобов’язати Фермерське господарство «Гордійчук Ігор Григорович» надати повну інформацію на зазначений запит.

21 лютого 2017 року суд прийняв рішення на користь позивача, де задоволив позовні вимоги у повному обсязі та відстояв право активіста громади на отримання екологічної інформації, повідомлення якої є обов’язковим для Фермерського господарства.

Цікаво, що закритість інформації про діяльність свиноферм характерна не лише для цього фермера, але і для самої компанії “Даноша”, яка ігнорує запити громадян та ЕПЛ, для компанії “Лебмерг-Агро”, яка також через суд зобов’язана надати ЕПЛ інформацію про діяльність своєї проектованої свиноферми в с. Дуліби. Тенденція до закритості та ігнорування місцевого населення наявні по всій Україні. Саме тому і асоціації свинарів протестують проти будь-яких законодавчих нововведень, що стосуються відкритості діяльності свиноферм та обов’язку враховувати думку місцевого населення.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости