Польща готує Німеччині "рахунок" за Другу світову

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Польща готує Німеччині "рахунок" за Другу світову
14:00, 01.09.19
Кореспондент

Польща вимагає від Німеччини компенсувати збитки за час Другої світової війни

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава незабаром "виставить рахунок" Німеччині за наслідки нападу на польську територію. Про це він сказав в інтерв'ю німецькому таблоїду Bild, опублікованому 1 вересня. Про це пише Кореспондент.

За його словами, репараційні виплати з боку Німеччини є "питанням відповідальності і моралі".

Польський президент розповів, що в 2017 році в країні була створена парламентська комісія з репарацій. Вона планує представити свою остаточну доповідь найближчим часом.

"Війна, про яку ми говоримо сьогодні, завдала величезної шкоди в Польщі", - зазначив Дуда.

Зокрема, він вказав на те, що майже шість мільйонів поляків були вбиті, багато міст серйозно постраждали, а польська столиця і зовсім була повністю зруйнована.

При цьому польський лідер зазначив, що в даний час у Польщі та Німеччині хороші відносини, які є "зразком для наслідування багатьох народів світу".

"Ми ніколи не забували історію, але Німеччина і Польща помирилися", - уклав він.

У 2017 році комісія з репарацій оцінила завдані Німеччиною збиток в 48,8 мільярда доларів. Однак менш ніж через рік в сеймі дійшли висновку, що суму репарацій потрібно збільшити в кілька разів.

У березні 2018 року ця сума збільшилася до 850 мільярдів доларів. Незабаром суму знизили на 300 мільярдів, а потім знову вирішили переглянути.

Німецька влада, визнаючи свою відповідальність за руйнування, заперечує необхідність нових виплат. Вони посилаються на резолюцію польського сейму від 1953 року. У цьому документі Варшава визнавала, що ФРН виконала всі свої зобов'язання з виплати збитку.

У 1991 році Берлін і Варшава підписали нову угоду про добросусідство, яке було покликане остаточно врегулювати питання компенсацій. Тоді Німеччина виплатила Польщі 1,3 мільярда євро.

Сьогодні, 1 вересня, президент Німеччини визнав вчинені німцями військові злочини і злочини проти людяності під час Другої світової війни в Польщі.

Всі політичні новини України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости