Під час протесту на Кривбасі шахтарі домоглись підвищення зарплат

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Під час протесту на Кривбасі шахтарі домоглись підвищення зарплат
13:15, 05.05.17
Соціальний рух

У Кривому Розі проходять перемовини між протестуючими шахтарями та керівництвом КЗРК. Гірники обстоюють вимогу підняття зарплати до 50% вже у травні, а не поетапно, як пропонує адміністрація. Проведення зборів трудового колективу під землею загальмувало роботу п'яти шахт і тривало добу. Робітники Кривбасу сподіваються, що їх досвід переймуть у інших містах. При цьому вони відкидають звинувачення у тому, що їх протест інспірований ззовні.

Протестуючі шахтарі та адміністрація Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК) проводять перемовини. Сторони зустрілись у Будинку культури КЗРК. Лише сьогодні вранці завершились збори трудового колективу, які проходили під землею з 4 травня. Загальна тривалість зупинення робіт на п’яти шахтах сягнула доби і охопила понад 400 осіб, повідомляє «Соціальний рух».

Робітники відкинули пропозицію підвищити зарплати лише для деяких професій та поетапно (у травні на 20%, а в серпні ще на 30%). Ставиться вимога підвищити зарплату на 50% для всіх професій — для зайнятих на підземних та поверхневих роботах.

На даний момент формується переговорна група, яка має слідкувати за встановленням домовленостей та їх виконанням. Менеджмент КЗРК намагався обмежити коло переговорників виключно робітниками комбінату. Таким чином, долучитись до процесу не змогли б досвідчені лідери незалежних профспілок. Робітникам вдалось дотиснути адміністрацію, користуючись тим, що до переговорного процесу і так включені непрацівники — керівники найбільшої профспілки (ПМГУ). «Переговори розпочалися ще вчора, коли представники роботодавця були вимушені спуститись у шахту», – уточнили протестуючі.

«Однією з умов висунутих шахтарями є непереслідування усіх учасників зборів трудових колективів під землею», – заявляють робітники. Криворізькі робітники сподіваються, що випробувану ними тактику використають шахтарі інших підприємств та регіонів. Їм телефонують колеги, щоб перейняти отриманий досвід.

Окремо шахтарі Кривбасу зазначають, що їх обурює намагання використати протест сумнівними політсилами, зокрема, сепаратистського спрямування. Вони підкреслюють, що чітко стоять на позиції захисту суверенітету України та висувають передусім соціально-економічні вимоги, а не політичні.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости