5 змін, які принесе наступний етап медреформи

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. 5 змін, які принесе наступний етап медреформи
15:43, 09.08.19

В рамках медичної реформи в Україні було змінено роботу первинної ланки - сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.

З наступного 2020-го року реформа має торкнутись вторинної - вузьких спеціалістів та лікарень.

Про 5 головних майбутніх змін розповідає 24tv.

1. Кожен лікар повинен отримати професійну ліцензію. Це дасть можливість пацієнтам звертатися зі скаргами на лікарів до ліцензійної ради. Після розгляду скарги лікаря можуть оштрафувати, відправити на додаткове навчання або відібрати ліцензію. Державі ліцензування дасть можливість відстежувати, які лікарі є й де вони працюють, зрозуміти, яких спеціалістів не вистачає.

2. Медичні заклади усіх рівнів перейдуть на нову модель фінансування й повинні будуть укласти договір із НСЗУ. Лікарні стануть неприбутковими підприємствами. Розпоряджатися своїми грошима будуть самостійно. Самі ж формуватимуть і зарплату медпрацівників.

Лікарні, які не укладуть договір із НСЗУ, лишаться без державного фінансування.

3. Почне діяти програма медичних гарантій. Вона міститиме послуги за 6 напрямами. Це первинна допомога, спеціалізована амбулаторна допомога, спеціалізована стаціонарна допомога, екстрена допомога, паліативна допомога, реабілітація. Надаватися такі послуги будуть за принципом "гроші ходять за пацієнтом".

Екстрені послуги буде повністю оплачувати НСЗУ. Надаватимуть їх незалежно від того, чи має пацієнт декларацію із сімейним лікарем.

Планові медичні послуги НСЗУ візьметься оплачувати лише за наявності направлення. Вибрати лікарню й спеціаліста пацієнт зможе самостійно, але тільки серед тих закладів, де діє програма медичних гарантій. Записатися на прийом можна буде онлайн. Якщо послугу нададуть неякісно чи вимагають оплату, буде можливість звернутися на "гарячу лінію" НСЗУ.

До програми медичних гарантій увійдуть не всі послуги. За окремі медзаклад матиме право стягувати оплату. Ідеться про такі, як покращений сервіс, покращена палата, харчування й усе, що не має прямого зв'язку із самим лікуванням. Також програма не поширюватиметься на послуги, в отриманні яких немає критичної необхідності. Наприклад, зі стоматології держава буде оплачувати лише ургентну допомогу й лікування дітей.

4. Усі медикаменти, необхідні для послуги, яка оплачується НСЗУ й надається згідно з національним переліком лікарських засобів, входитимуть у вартість послуги. Пацієнту їх видаватимуть в обов'язковому порядку. Потреби купувати все в аптеці самостійно більше не буде.

Для послуг, вартість яких є набагато нижчою за ціну препарату, діятимуть програми централізованих закупівель через міжнародні організації. Це стосується, передовсім, ліків проти онкологічних захворювань. Такі медикаменти вважатимуться частиною послуги.

5. В усіх медичних закладах первинної допомоги видаватимуть електронні направлення до лікарів й е-лікарняні. Також впровадять е-рецепти, е-довідки й подібне.

Зміни у сфері надання екстренної допомоги уряд України планує завершити до кінця 2020-го. Кожен автомобіль "швидкої" буде забезпечено GPS-навігатором. Це дозволить диспетчеру оперативно відстежувати місцеперебування медичного транспорту. Оновлено буде й медобладнання автомобілів "швидкої".

Більше про медичну реформу в Україні в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости