Втримати баланс. Чи захистять Конституцію від реформ?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Втримати баланс. Чи захистять Конституцію від реформ?
21:31, 28.06.17
Соціальний рух

Нинішня неоліберальна політика спрямована проти Конституції та гарантованих нею соціальних прав. Так вважає юрист Віталій Дудін. На його думку, бажання обмежити конституційні права з міркувань безпеки чи економічної доцільності зашкодить стабільному розвитку.

1) Яким статтям Конституції загрожують реформатори? Напрошується висновок, що всім. Але сперш хочеться привітати усіх з тим, що Україна все ж таки відбулась як незалежна держава і значною мірою завдяки Конституції. Україна сформувалась як соціальна держава, заснована на компромісі між масами й багатіями. Сьогодні ж баланс повністю руйнується на догоду багатіям. Ліберали лають Основний Закон, скажімо, за декларативність та «безмежні гарантії» забезпечення медициною.

Державні посади займають ті, кому Конституція противна. Вони відкрито насміхаються над статтею 22, яка забороняє звужувати обсяг прав під економічним приводом. Це контрастує з рішеннями КСУ. Приміром, у 2007 р. Суд чорним по білому постановив, що звуження обсягу прав – це, у тому числі, зменшення їхкількісних характеристик. Також КСУ чітко виступив проти встановлення умов для надання медичної допомоги. Вже у 2011 році КСУ, контрольований Януковичем, визнав за Кабміном право регулювати розмір соцвиплат. Оскільки у Конституції нічого нема про реалізацію прав у залежності від економічного стану нема, то довелося посилатися на рішення Євросуду. Що ж, лишається пишатись тим, що в дечому наш Основний Закон кращий за «усереднені» євростандарти.

2) Конституція діє, але не для всіх однаково. Рівності у розумінні статті 24 ніколи й не було, але зараз це закріплять остаточно.

Приміром, особу позбавили субсидії через «приховану» допомогу на догляд за інвалідом аж на 50 грн. На жінку завели кримінальну справу, бо вона отримала допомогу по безробіттю і підпрацьовувала.

Навіть норма про те, що життя людини є найвищою цінністю під сумнівом, якщо ви бідні. Відомий випадок про смерть будівельника: роботодавець за підтримки фонду соцстрахування (!) доводив, що не повинен був запобігти нещасному випадку, бо ж відносини цивільні. Станом на сьогодні вже понад місяць нема порядку контролю за охороною праці. Виходить, що дерегуляція цінніша за життя?

Зате еліта не несе відповідальності за злочини і зловживання. Головний податківець Роман Насіров володів офшорними компаніями. Заступник міністра регіонального розвитку, ЖКГ і будівництва Лев Парцхаладзе, скажімо так, не нова людина у девелоперському бізнесі.

Хто забезпечуватиме дію Конституції? Новим омбудсменом може стати Людмила Денісова, авторка неоліберального Трудового кодексу і член фракції «Народного фронту», що відомий рекордною кількістю реакційних ініціатив. Комусь загрожує люстрація, а Денісову, що вчилась в „Ленінградському ордена Леніна та ордена Трудового Червоного Прапору державному університеті» й працювала у комсомолі, це обійде.

3) Влада працює над вправним обходом Конституції, а не її виконанням. Законами зупиняють Конституцію, а у Facebook тлумачать закони.

Яскравий шедевр вітчизняних крючкотворців: МОЗ стверджує, що КСУ заборонив стягувати плату за «медичну допомогу», а ось про «медичні послуги» нічого не сказав!

Після Закону про санкції влада взагалі звільнилась від тягара пояснювати законність своїх дій. Стаття 4 Закону дозволяє накладати навіть не передбачені цим законом обмеження, що й продемонструвала заборона соцмереж.

Цікаво, що сумнозвісний закон про декомунізацію у преамбулі посилається аж на одну статтю Конституції: згідно статті 11, держава має сприяти консолідації нації. При цьому науково-експертне управління ВР виявило суперечність закону цілим чотирьом статтям: 15 (ідеологічна багатоманітність та заборона цензури), 36 (неприпустимість обмежень за належність чи неналежність до партій чи організацій), 37 (заборона об’єднань лише судом), 76 (встановлення вимог для кандидатів у народні депутати). Ціла група громадян з неправильними поглядами виключається з політичного життя і може «законно» піддаватись будь-яким обмеженням прав. В залежності від ситуації під гарячу руку декомунізаторів потрапляв не лише Карл Маркс, а й українізатор Микола Скрипник. В умовах корупції від нього страждають не лише громадяни лівих поглядів, а й бізнес. Мова про виконання прямого припису ст.37 Конституції про заборону воєнізованих формувань ультраправих організацій взагалі не йде. У кращому разі влада їх ігнорує або сором’язливо кличе «активістами», а в деяких випадках прямо закликає до співпраці у полюванні на співгромадян.

Пенсійний вік зараз не підвищується, але збільшується стаж, потрібний для отримання пенсії. Це теж може визнаватись зміною кількісних характеристик прав. Запровадження можливості «докупити» стаж вигідне найбагатшим. Чи буде НАБУ перевіряти корупційне походження коштів? Якщо влада дійсно хоче зменшити дефіцит ПФУ, то має навпаки права розширювати: приміром, у Словенії вони мають право на довшу відпустку та не залучаються до надурочних. Це стимулює продовжувати трудове життя.

Згідно ст.19 ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Але новий Трудовий кодекс дозволить кожному роботодавцеві приймати нормативні акти, які покладуть на вас нові обов’язки.

Незабаром буде прийнято новий закон про мирні зібрання, який встановить, що збиратись ви можете не вільно, як передбачає ст.39 КУ, а лише попередивши за три дні та організувавши всю необхідну інфраструктуру для цього.

4) Секрет успіху – у дотриманні Конституції. Репресивні заходи та обхід Конституції лише накопичують протиріччя. Забороняються відкриті критики на кшталт КПУ, але з’являється маса прихованих. Чи стало безпечніше? Вчорашній теракт не дозволяє відповісти ствердно. Намагаючись контролювати Інтернет, влада виявляється безсилою перед хакерськими атаками. Заборони сайтів (скажімо, за цитування інтерв’ю) – це укріплення ілюзії безпеки. Для забезпечення безпеки та миру слід просто виконувати Конституцію. Створити умови, щоб люди різних поглядів та мови бачили себе громадянам однієї країни. Щоб реформи не провокували соціальну напругу. Вигадування нових приводів не дотримуватись Конституцію розпалюватиме внутрішню ворожнечу та укріплюватиме поліцейщину.

Ця Конституція підходить для будівництва соціалізму. Власне, вона і створювалась під впливом соціал-демократичних ідей, які були популярні на той час. Для встановлення прямої демократії потрібно буде більше. Хоча й тут не обов’язково вигадувати велосипед: внесення законів народною ініціативою та люстрація експлуататорів містились у Декларації директорії УНР 1918 р. Але зараз треба захистити те, що є. Цього вимагає і соціальний інтерес народу, і збереження України як держави.

Тотальна комерціалізація у державі з найнижчими у Європі доходами – це насильство. Закріплені Конституції гарантії не такі вже й нереальні – просто у нас розвинута індустрія ухилення від податків та лояльна держава до цього. Шляхи забезпечити виконання Конституції є, але вони невигідні тим, хто при владі, бо означатиме наступ на їх майновий інтерес. Отже, при владі мають бути наймані працівники. Тому давайте відвойовувати владу в олігархів, щоб нарешті Україна могла жити у гармонії з Конституцією!

Віталій ДУДІН,«Соціальний рух»

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости