​Визначено найпрозоріші міста України: дослідження

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. ​Визначено найпрозоріші міста України: дослідження
04:00, 13.04.17
Соцпортал

Найпрозорішими містами України є Кропивницький, Київ та Івано-Франківськ. Такими є результати пілотного аналізу прозорості та відкритості міст, який провели Transparency International Україна спільно з Інститутом Політичної Освіти. Експерти дослідили 25 обласних центрів, а також Маріуполь, Сєвєродонецьк і Білу Церкву. За рівнем прозорості Кропивницький отримав 54,9 балів зі 100, Київ – 54,45, а Івано-Франківськ – 54,3. У п’ятірку лідерів також увійшли Миколаїв і Львів із 50,1 і 48,1 балами відповідно (весь рейтинг дивіться в інфографіці, що додається до релізу). У червні 2017 року таким рейтингуванням буде охоплено вже 100 найбільших міст країни.

Експерти дослідили міста за 91 показником, який характеризує 13 сфер і галузей. Зокрема, бралася до уваги інформація про роботу органів місцевої влади, доступ та участь, закупівлі, дані про житлову політику, бюджетування та контракти, гранти, виділення фінансів, соціальні послуги, кадрові питання, професійну етику та конфлікт інтересів, відомості про землекористування та будівельну політику, комунальні підприємства, комунальне майно, а також освіту.

На жаль, дослідження демонструє, що навіть рекордсмени з прозорості отримали тільки половину зі 100 можливих балів. Це означає, що в цілому прозорість міст України залишає бажати кращого. Саме для того, щоб підвищувати показники відкритості муніципалітетів, у межах проекту буде проведено 15 тренінгів та семінарів, на яких активістів, представників влади та журналістів навчать найкращим практикам протидії корупції на місцях. Особлива увага на тренінгах буде приділена тим сферам, у яких міста в цілому набрали найменше балів. Після цього 15 місцевих ініціатив отримають невеликі субгранти на підвищення прозорості рідних міст. Учасники цих програм будуть відібрані на конкурсній основі. Наприкінці проекту дослідники проведуть повторне вимірювання прозорості, щоб оцінити, як заходи та ініціативи з підвищення прозорості вливають на позиції міста у рейтингу.

«На сьогоднішній день в Україні відбувається процес децентралізації. Дедалі більше фінансових ресурсів йде у регіони. Якщо не збільшити рівень підзвітності на локальному рівні, є великі ризики збільшення там корупції. Тому за допомогою громадських ініціатив ми сподіваємося значно підвищити прозорість міст. Адже без цього усю користь децентралізації може бути нівельовано», - наголошує керівник проекту «Розбудова прозорості в містах України» Transparency International Україна Катерина Цибенко.
«Ми запросили представників 25 міськрад до співпраці. Багато хто вже відгукнувся. І це вселяє надію в те, що місцева влада готова підвищувати прозорість, забезпечувати відкритість всіх важливих процесів, а не тільки формально передбачених законом. Все це для того, щоб посилити боротьбу з корупцією, як того хочуть люди, та посилити суспільний контроль. По завершенню пілотної стадії вже цього місяця ми запросимо ще 75 мерій до співпраці. Вже зараз ми маємо перші результати дослідження, а це тільки початок», - сказав експерт Інституту Політичної Освіти, головний дослідник проекту Олександр Солонтай.

Перше місце у рейтингу прозорості посів Кропивницький. У лідери місто вивела доступність та структурованість інформації на офіційному веб-сайті Кіровоградської міської ради, який було реорганізовано у 2016 році. Новий сайт став значно зручнішим, інформація на ньому упорядкована, існує доступ до багатьох документів органів місцевого самоврядування, висвітлюються різноманітні аспекти життя територіальної громади міста. Утім, на веб-сторінці немає деяких найновіших тенденцій, таких, наприклад, як стеження за рухом міського транспорту онлайн. Тому рейтинг міста хоч і є найвищим, але кількість здобутих балів могла б бути значно більшою.

Результати дослідження стануть важливим інструментом для міськрад у питанні підвищення їхньої прозорості. Коли аналогічний проект був упроваджений у Словаччині, то міста за 4 роки підвищили свою прозорість із 40% до 47%.

Ознайомившись із методологією дослідження і поясненнями, чому певне місто отримало ту чи іншу кількість балів, регіональна влада матиме конкретні підказки, у якому напрямку рухатися, аби підвищувати рейтинг прозорості свого міста. Команда проекту відкрита до контактів із регіональною владою і готова допомагати всім її представникам, надавати консультації та рекомендації, якщо вони будуть користуватися таким інструментом підвищення прозорості.

На сайті transparentcities.in.ua представлені детальні результати дослідження, його методологія, є можливість порівняти показники за містами, ознайомитимуся із містами-лідерами у кожній із 13 досліджуваних сфер.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости