Українські вчені розповіли як будуть попереджати про землетруси

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Українські вчені розповіли як будуть попереджати про землетруси
17:54, 03.04.19

Для того, щоб попереджати населення про землетруси група українських вчених пропонує використовувати високоточні маятникові годинники.

Про це повідомляє Укрінформ, передає Соцпортал.

Працівники науково-дослідного інституту "Миколаївська астрономічна обсерваторія" (МАО) пропонують використати свій високоточний маятниковий годинник, який колись служив еталоном часу, для попередження про землетруси.

- В обсерваторії збереглися високоточні маятникові годинники, які колись служили еталоном часу. Їх точність – одна десята мілісекунди. Вони реагують на різні види коливань земної поверхні на відстані до 10 тис км на схід і захід та добре підходять для реєстрації землетрусів. Більше того, вони можуть використовуватися як їх передвісники. Коливання маятника починають змінюватися приблизно за 10 секунд до настання землетрусу, - розповів директор МАО, доктор фізико-математичних наук Олександр Шульга.

Він також стверджує, що наразі цього замало, щоб вжити якихось кардинальних заходів, але це, наприклад, дає змогу вчасно почати глушити атомний реактор. Щоб удосконалити методику, наразі вчені працюють над цією темою.

- Сподіваюсь, невдовзі ми завершимо цей процес зможемо запросити фінансування для подальших досліджень і застосувань в конкретних сферах, - впевнений Шульга.

Нагадаємо:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости