Україні пообіцяли скорочення викидів і відновлення екології

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Україні пообіцяли скорочення викидів і відновлення екології
21:40, 24.04.18
Мінрегіонбуд

Паризька кліматична угода, до якої доєдналась Україна, відкрила для держави вікно можливостей для енергомодернізації, економічного розвитку та покращення екологічної ситуації.

Україна озвучила ціль із скорочення викидів парникових газів на 40% до 2030 року відносно рівня викидів 1990 року. І ми впевнено рухаємось до цієї цілі.

Про це повідомив на міжнародній конференції щодо виконання цілей Паризької кліматичної угоди Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, в країні схвалені та активно впроваджуються Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року, Національний план дій з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ), Енергетична стратегія України до 2035 року, розроблена Мінприроди Стратегія низьковуглецевого розвитку України до 2050 року, розпочата реформа енергоефективності.

- Дуже важливо не тільки окреслювати кількісні показники в Національних планах дій, а чітко визначити інструментарій за допомогою якого будуть досягатися якісні показники. Ми взяли на себе зобов’язання до 2020 року скоротити на 9% енергоспоживання від середнього рівня 2005-2009 років. Щодо розвитку альтернативної енергетики, Україна наразі використовує тільки 2,6% усіх відновлювальних джерел енергії. Наша мета - до 2020 року досягти 11% використання ВДЕ у кінцевому енергоспоживанні. І ці амбітні цілі ми маємо досягти, - зазначив Геннадій Зубко.

Він підкреслив, що Україна активно рухається в напрямку використання відновлювальних джерел енергії. Тільки за останні три роки на 42% відбувся приріст використання ВДЕ.

- Україна також рухається і в напрямку впровадження енергоефективності в житловому секторі. І цього року, завдяки Світовому банку, уряду Німеччини, Європейському Союзу, ми запроваджуємо один з ключових інструментів – Фонд енергоефективності, який допоможе житловому сектору скоротити до 10 млрд. кубів споживання газу з 18 млрд, які споживаються щорічно, - розповів Зубко.

Віце-прем’єр-міністр також поінформував, що 21 квітня 2018 року у Вашингтоні Європейський Союз, Міжнародна фінансова корпорація (IFC, входить до групи Світового банку) та Уряд Німеччини підписали Угоду про створення мультидонорського фонду для співфінансування українського Фонду енергоефективності. Угода спрямована допомогти Україні зменшити енерговитрати у житловому та скоротити викиди парникових газів. Мультидонорський фонд буде разом з українським Фондом енергоефективності співфінансувати проекти з підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках в Україні та надавати експертну підтримку для розвитку ринку.

Раніше Соцпортал розповідав про те, що Міністерство екології та природних ресурсів України озвучило свою позицію щодо намірів будівництва через Україну водного шляху Е-40, який має на меті поєднати Чорне море із Балтійським.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости