Стала відома сума заборгованості ПАТ «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз»

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Стала відома сума заборгованості ПАТ «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз»
12:36, 04.06.18
Прес-служба КМДА

Заборгованість ПАТ «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз» включає у себе близько 1,2 млрд грн нарахованих штрафів та пені.

По-перше, відносно них між сторонами триває судовий спір; по-друге, штрафні санкції, які нараховує «Нафтогаз», є прямим збитком теплопостачальних компаній, і їх компенсація не має відповідних джерел. Це лише підтверджує неоднозначність і спірність передачі заборгованості перед НАК і необхідність вирішувати ці складні питання окремо від процесів життєзабезпечення Києва. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він нагадав, що НАК «Нафтогаз» відмовляється укладати угоди з комунальним підприємством «Київтеплоенерго», допоки останнє не візьме на себе борги, які накопичені у період угоди з ПАТ «Київенерго».

- НАК «Нафтогаз» наполягає на сумі заборгованості у розмірі 4,8 млрд грн. При цьому, слід зазначити, що близько 1,2 млрд грн із цієї суми – штрафи і пені. Також важливо, що в структурі заборгованості за теплову енергію перед «Київенерго» близько 1,1 млрд грн – борг державного бюджету за пільги та субсидії, різницю у тарифах і теплопостачання бюджетних установ. Тому врегулювання питання боргів за газ є питанням і міського, і національного рівнів, – говорить Петро Пантелеєв.

За його словами, з 1 червня комунальне підприємство «Київтеплоенерго» мало відновити гаряче водопостачання низці будинків, де були проведені гідравлічні випробування.

- Однак через відмову «Нафтогазу» укладати договори з комунальним підприємством «Київтеплоенерго» без гарячої води досі залишаються близько 3-х тисяч багатоповерхівок, – зазначає заступник голови КМДА.

Петро Пантелеєв зауважив, що законодавча норма, на якій наполягає «Нафтогаз» є спірною, адже жоден закон України не передбачає блокування газопостачання 3-мільйонного міста. КП «Київтеплоенерго» не мало відповідного контролю над процесами створення та управління боргами. Зазначений висновок підготовлено групою експертів у рамках виконання меморандуму між Київською міською державною адміністрацією та Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID).

Міська влада Києва звернулася до Кабінету Міністрів України як до представника власника компанії НАК «Нафтогаз» і сподівається на його допомогу в недопущенні у столиці ризиків виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

Нагадаємо, за даними НААН, українці недоїдають м’яса, молока і риби.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости