Що потрібно знати про булінг: факти

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Що потрібно знати про булінг: факти
13:30, 11.09.19
Адвокат Права

Що потрібно знати про булінг в українських школах.

Відповідно до ст.173-4 КУпАП України булінгом є діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

До відповідальності притягуються учасники освітнього процесу, а в разі якщо діяння вчиняють неповнолітні та малолітні, то відповідальність нестимуть батьки або особи що їх заміняють. Для притягнення до відповідальності винної особи слід звернутися до керівника навчального закладу або до Національної поліції України.

Географія правозастосовної практики

Лідерами з розгляду справ виявилися Київська, Херсонська, Кіровоградська і Черкаська області. Найбільше справ (28) розглянуто у Київській області. Водночас, є області, де справи по булінгу ще не дійшли до судового розгляду (Волинська, Луганська, Сумська, Тернопільська, Чернівецька області). Очевидно, що у Київській області більш фаховим є вирішення матеріалів по булінгу.

Кого притягують до відповідальності

У 58% до відповідальності притягується мати учасника освітнього процесу і тільки у 13% - батько. Було зафіксовано лише 2% коли до відповідальності притягувалися особи, які мають на утриманні неповнолітню особу. Також є 7% постанов, де відповідачами були вчителі. Решта 20% відповідачів розділилися між повнолітніми 5% та 15% неповнолітніми. Найчастіше протоколи про адміністративне правопорушення складають на дії неповнолітніх, осіб у віці від 14 до 18 років. Далі – вікова група до 14 років, наразі зафіксовано розгляд справи про діяння першокласника. Майже порівну йдуть вчителі та студенти, як повнолітні учасники освітнього процесу.

Хто страждає від булінгу

Основна вікова категорія, яка страждає від булінгу це неповнолітні (14-18) років. Одразу за ними йдуть малолітні (до 14 років). Зафіксовано тільки одну справу де постраждалим був учитель. Але справа мала позитивний результат і відповідача було визнано винним.

Які наслідки розгляду справи в суді

Тільки 42% вірогідності, що особу буде визнано винною. Ще 29% вірогідності, що матеріали повернуть до поліції на доопрацювання. І ще 29% – що справа буде закрита за відсутністю події і складу правопорушення. Тут є проблема – низька підготовка представників правоохоронних органів, які передають в суд неналежно оформленні протоколи та додатки.

Якими є адміністративні стягнення

З вірогідність 58% буде накладено стягнення у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п'ятдесят) гривень. Утричі нижча ймовірність (18%) отримати максимальний розмір штрафу у розмірі 1700 грн. Крім штрафу, суди практикують захід впливу у формі попередження з вірогідністю 13%. Окрім цього, судами практикується застосування громадських робіт, зауваження і навіть публічне вибачення.

Наслідки визнання або не визнання вини

У разі визнання вини, відповідача з 88% вірогідністю буде притягнуто до відповідальності. Але зберігається 12% вірогідність, що суд звільнить від відповідальності та обмежиться усним зауваженням, а справу закриють. У разі ж невизнання вини, тільки 10% вірогідності бути притягнутим до відповідальності. А решта відсотків розподіляються порівно між вірогідністю повернення матеріалів для доопрацювання – 44% або 46% вірогідність, що провадження буде закрито за відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення.

Правова допомога адвоката

Зі 100 справ, участь адвоката була зафіксована тільки у 5-ти справах. Аналіз цих справ вказує наступне: фахова правова допомога дозволяє з високою вірогідністю повернути справу до поліції на доопрацювання, або навіть закрити справу за відсутністю події і складу правопорушення.

Всі новини освіти, вступу та ЗНО читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости