Постачання гарячої води в Києві стає справжньою проблемою

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. Постачання гарячої води в Києві стає справжньою проблемою
14:58, 18.06.18
Володимир Бондаренко

Відсутність в Києві постачання гарячої води може затягнутись на невизначений час. І вирішення цього питання не можна відкладати на потім. Оскільки міфічне «потім» може не настати взагалі.

Олігархічний саботаж

Проблема гарячого водопостачання, опалення житлових будинків і інші енергетичні проблеми виникли не сьогодні. На жаль, ми отримали у спадок від Радянського Союзу застарілу, не модернізовану модель виробництва і транспортування теплоносіїв. Зараз ситуація додатково ускладнилась непростим процесом передачі майнового комплексу Київенерго від структур ДТЕК, що належить олігарху Рінату Ахметову, до комунальної власності.

Треба наголосити, що наша політична сила, фракція ВО «Батьківщина» у Київській міські раді чітко стоїть на позиції, що всі енергетичні активи міста мають повернутись під контроль громади. З іншого боку, наша позиція зустріла суттєвий спротив з боку групи чиновників та кількох фракцій Київради. Цей спротив іноді має відкритий, іноді завуальований, іноді відверто саботажний характер.

Треба розуміти, що Київенерго це величезний комплекс. В цілому до нього входить близько 98 тисяч об’єктів, розкиданих по всьому місту. Ця система ділиться на три великі частини: електромережі, енергогенеруючі потужності та теплотраси. При цьому, електромережі вже практично не контролюються містом, оскільки 85% з них ДТЕК завчасно перевів у власність іншої компанії під контролем імперії Ахметова. Тож реальна боротьба нині точиться за комплекс, що постачає тепло в будинки киян.І тут ми торкаємося питання, чому саме на сьогодні відсутня гаряч вода в наших квартирах. Справа в тому, що наші ТЕЦ фактично виробляють три види послуг: електрику, пар, необхідний при забезпеченні зимового опалення, і енергетичний комплекс, який забезпечує надходження гарячої води у будинки. Але ж опалення в теплу пору непотрібне. Тому, штатна робота ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 енергетикам з фінансової точки зору не вигідна. В таких питаннях має бути не тільки фінансовий, але й соціальний аспект!

Щоб вирішити цю проблему створено нове комунальне підприємство, яке має опікуватись питаннями гарячого водопостачання та опалення. Але наразі його робота унеможливлена завдяки штучним перепонам. Підприємство і досі не може отримати необхідні документи від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕП). Роботу цієї комісії було паралізовано після звільнення її керівника Дмитра Вовка. Тому місто не могло отримати ані ліцензії, ані затверджених тарифів. Є надія, що після обрання нового керівництва структура запрацює і місто отримає всі ці необхідні документи.

Влітку проводиться комплекс необхідних профілактичних і ремонтних робіт, а також авансова проплата на закупівлю газу. Щоб підготуватись до зими, місто Київ витрачає близько 7 мільярдів гривень. І їх зараз фізично немає.

Боргове дно

Причини відсутності фінансів прості: тепломережі можуть заробляти тільки в холодну пору року. Але минулий опалювальний сезон проводив ДТЕК. Відповідно, на їхніх рахунках залишились кошти, які б мали йти на профілактику і ремонти. Тож реальні проплати почнуться тільки у жовтні.

Єдиний вихід – виділення коштів із бюджету міста. Я, як голова комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу, і вся фракція «Батьківщини» робимо все можливе для вирішення цього питання. Але у Київраді є певне лоббі, яке з тих чи інших причин не зацікавлене у налагодженні нормальної роботи тепломереж. Вочевидь, є бажання зберегти вплив структур Ахметова та залишити попередні схеми. Саме завдяки цим депутатам і цілим фракціям, статутний фонд нового комунального підприємства, який попередньо визначений на рівні двох мільярдів, знижений до 1 мільярда 200 мільйонів. Але цих грошей недостатньо.

Ще одна причина відсутності належних коштів – величезні борги, які ДТЕК намагається зараз перекинути на місто. Це абсолютно неприпустимо. Оскільки за роки свого «господарювання» саме вони мають відшкодовувати Києву мільярдні збитки. Інфраструктура тепломереж знаходиться в занепаді.

За часів роботи у Києві ДТЕК місто було умовно поділено на так звані «пролетарські» та «престижні» райони. І обслуговування цих районів було на абсолютно різних рівнях. Навіть у найпроблемніші часи відключення гарячої води не стосується зони дії ТЕЦ-5, яка обслуговує Печерськ і центральну частину міста Києва. Тобто, кияни на сьогодні поділені олігархами на «білих» і «чорних».

Наш план дій

Питання майбутнього це найбільша проблема, адже нинішня система не може зберігатись довго. Треба наводити лад у цій галузі і негайно приймати ефективні рішення. Всі монополії мають знаходитись під жорстким контролем громади. І кожна вкладена туди копійка має давати ефект. Інакше соціальний вибух стане неминучим.

Нинішню владу країни та міста досі рятувала система субсидій. Проте розраховувати на неї у довгостроковій перспективі не варто. Тому, перше що треба робити – розробити ефективну систему, яка дозволить максимально зекономити енергоносії, відтак і знизити рівень комунальних виплат.

Наведу конкретний приклад. Сьогодні опалення мікрорайону як Борщагівка здійснюється котельнею, яка знаходиться аж в Коцюбинському. На відстані 11,5 кілометрів. Звісно, що таким чином ми опалюємо не будинки, а повітря за вікном. Гарячою ця вода вже точно не буде. Але на Борщагівці є прекрасна котельня, яка могла б обігрівати цей район. Колись вона обігрівала одне з великих промислових підприємств. А зараз практично не працює. Чому місту не використати її? І таких ситуацій десятки.

Особисто мені не зрозуміло, чому Київ досі нічого не зробив для термоізоляції житлової забудови. Адже утеплений будинок споживає утричі менше енергії для обігріву.

На сьогодні команда ВО «Батьківщина» має конкретний план переобладнання та модернізації столичних тепломереж. В першу чергу треба замислитись над економією тепла під час транспортування до будинку. Для цього енергогенеруючі потужності треба максимально наблизити до споживача. Якщо немає можливості задіяти котельню, яка знаходиться безпосередньо в районі міста, треба замислюватись над встановленням в багатоквартирних будинках індивідуальних теплових пунктів. Вони дозволять ефективно регулювати подачу теплоносія.

Також в багатьох випадках має сенс встановлення в будинках власних котелень, що працюють на газі. Це дасть можливість взагалі прибрати втрати тепла від транспортування, оскільки не буде жодної труби, яка гріє вулицю.Не треба забувати, що ми живемо у сучасному технологічному світі. І в ньому вже давно навчились використовувати відновлювальні джерела енергії. Вітрогенерація, сонячні батареї, біогазові котли. Все це має поступово з’являтись в Києві.Також треба модернізувати внутрішньо будинкові системи опалення. На сьогодні немає практичної можливості пред’явити претензії до окремого споживача, який не платить за тепло. Страждають від цього всі мешканці будинку.

Треба займатись і вуличними тепломережами. І не просто нескінченно латати старий мотлох. Треба врешті решт переходити на використання новітніх труб, строк експлуатації яких складає 60-70 років.

Але найголовніше на сьогодні для киян це не бути байдужими до свого міста. Ніхто окрім нас не зробить його багатим і процвітаючим.

Досягнута перша перемога!

14 червня на своєму засідання Національна комісія державного регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) видала нашому Комунальному підприємству «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО» довгоочікувані ліцензії на виробництво теплової та електричної енергії на ТЕЦ 5 та ТЕЦ 6. Також, затвердженні пониженні тарифи на житлово-комунальні послуги.Рішення, не могло бути прийняте до тих пір, поки не встаткуються проблеми формування НКРЕКП після звільнення колишнього керівника Д. Вовка та підтвердження повноважень нових членів комісії.Дія ліцензій та тарифів на комунальні послуги, якою володів «ахметівське» «Київенерго» втрачає свою силу та власником цих документів стає КП «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО».

Це не означає, що масштабна робота з освоєння містом велетенської імперії «КИЇВЕНЕРГО» завершена.Потрібно прийняти десятки тисяч інвентарних об’єктів. В надзвичайно важких умовах провести капітальні ремонти інженерних мереж і підготовку їх до нового опалювального сезону та придбати необхідну кількість палива і особливо природного газу для проведення цього сезону.

На жаль, ми спостерігаємо неконструктивну позицію газовиків, і перш за все – керівника цього відомства А. Коболєва. Він заявив, що не піде на поступки та хоче перекласти на киян борги Київенерго за спожитий газ. При нормальному ставленні до проблем Києва та киян ці борги можна б розділити як мінімум на три частини – борги киян за несплачений спожитий газ, штрафи та пені, з якими мав би розбиратися «Київенерго» і недоплати державою в міську скарбницю велетенських грошей, які складають – неперераховані Кабміном субсидії за житлово-комунальні послуги, компенсацію за проїзд пільговиків міським транспортом, несплату боргів військових частин, правоохоронних та судових органів, вузів та інших організацій, які повинні фінансуватися з державного бюджету, а не міського.

Ми впевненні, що в результаті нашої роботи київська міська громада володітиме всім комплексом «Київенерго», а новостворене КП «КИЇВЕНЕРГО» зможе забезпечити якісне надання послуг у частині опалення, гарячого водопостачання та електроенергії за справедливими цінами.

Сьогоднішнє рішення НКРЕКП ми вітаємо та впевненні, що воно зіграє важливу роль у нашій сьогоднішній роботі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости