Основні світові події минулого тижня, - огляд

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Основні світові події минулого тижня, - огляд
16:15, 03.04.17
Соцпортал

Пропонуємо до Вашої уваги щотижневий огляд актуальних подій у світі, зроблений недержавним аналітичним центром "Українські студії стратегічних досліджень".

Останній тиждень березня виявився багатий на події. Попри чергові заяви Порошенка про припинення вогню з 1 квітня, обстріли продовжуються. Тим часом влада вимушена активніше презентувати реформаторські зусилля. 29 березня на засіданні РНБО представлений намір реформувати законодавство у сфері охорони державної таємниці. Президент також пообіцяв нову Концепцію реформування СБУ. Дійсно, ситуація з вбивством Вороненкова, активної діяльності диверсантів ставить питання про ефективність роботи спецслужб. Сподіваємось, влада дозріє до реальної люстрації в силових органах.

Один з випадків, пропущених спецслужбами – обстріл польського консульства у Луцьку, що в умовах охолодження польсько-українськиї відносин загрожує подальшому розхитуванню західного тилу України. Тим часом 2 квітня проходять президенські вибори в Сербії, на яких швидше за все переможе проросійський кандидатЖ колишній прем’єр Александр Вучич. Він вже веде переговори про пільгові поставки газу – вочевидь в обмін за певні поступки. Великий ризик сворення російської бази на Адріатиці, що полегшить і розхитування ситуації в сусідніх Чорногорії та Македонії, посилений вплив на Угорщину. Розхитування ситуації на Балканах відверне увагу США та Європи, ізолює Київ.

Тим більше що якось почастішала інтенсивність терористичних актів в Європі – вибух на карнавалі в Парижі, британці побоюються атак на аеропорти та АЕС. Якщо згадати нещодавні атаки в Лондоні, то можна говорити про повномасштабну кампанію, рівень координації якої значно більший, ніж можуть собі дозволити ісламісти. Ймовірно, Мсоква проводить кампанію залякування та відволікання уваги – можливо, від тих же Балкан.

Є і позитивні зрушення. 27 березня з української ініціативи було проведено засідання глав урядів ГУАМ. В Києві поставлене питання відновлення діяльності організації, планується впровадження зони вільної торгівлі між Україною, Молдовою, Грузією а Азербайджаном. Це велике досягнення, з огляду на сильні московські позиції в Кишиневі та Тбілісі. Гуртування регіону навколо себе – єдиний вихід для Києва.

Тим більше, що і Росія не така вже сильна всередині, як хоче здаватись. На територію північнокавказької республіки Дагестан вводяться війська – нібито для збереження порядку під час акцій протесту водіїв-далекобійників. Та цілком ймовірно, що Кремль намагаєтсья приховити великі ризики з боку ісламістського підпілля – що нещодавно здійснило напад на базу Російської національної гвардії в цій республіці.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости