У Києві “декомунізують” декабристів і народовольців

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. У Києві “декомунізують” декабристів і народовольців
07:20, 23.12.17
Соціальний рух

Київська міська держадміністрація готується до чергових перейменувань центральних вулиць столиці. На цей раз "декомунізовувати" зібрались ряд історичних осіб, які жодним чином не підпадають під закон, однак, очевидно, здаються занадто революційними.

Про це пише активіст Соціального руху, політолог і історик Денис Пілаш.

- Готується перейменування вулиць, названих на честь революціонерів, що боролися проти царизму й були знищені Російською імперією у віці близько 30 років (двоє страчені, один заморений в ув’язненні сухотами): декабриста Павла Пестеля, народовольця Андрія Желябова і марксиста Ювеналія Мельникова. Вони ніяким боком не підпадають навіть під драконівські умови декомунізаційного пакету і прямо пов’язані з українською історією – перший діяв на теренах України, другий сам був з України, а третій – українським робітником, який, за словами його тюремників, постійно наспівував у в’язниці “украинскую Марсельезу”. Це не заважає полум’яним декомунізаторам таврувати його “московсько-імперським”. Перший робітничий гурток цього уродженця Чернігівщини був заснований саме на Лук’янівці, де зараз вулиця його імені.

Також запропоновано до перейменування вулиці, названі на честь вбитого у 1905 революціонера Миколи Баумана (причому у цьому випадку чіткий “класовий мотив”: діяча робітничого руху мають заступити капіталісти – родина фабрикантів Фузиків) і радянського письменника Олександра Бойченка, дядька Валерія Лобановського. Останню директивно пропонують перейменувати на “Українського Пласту”, незважаючи на бажання місцевих мешканців назвати вулицю на честь відомого у світі українського оперного співака Анатолія Солов’яненка.

Активіст також наводить цитату Миколи Хвильового з памфлету “Україна чи Малоросія?”, у якому згадується, хто виступав проти російського царизму:

- Дозвольте ж і нам пишатись тим, що революційний і послідовніший з декабристів — Пестель — жив під південним сонцем України, що велику російську літературу робили наші Гоголі, Короленки, що перші полки, які підняли м’ятеж проти царату, були по національності наші, що історію боротьби трудящих записано не в тульській “Канаді”, а на просторах України, де найменша оселя є сторінка із героїчного минулого.

Детальніше про оновлену “історичну правду” йдеться у статті ЗА ПОВАЛЬНУ ДЕКОМУНІЗАЦІЮ: від Карла Маркса до Лесі Українки!

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости