Чи ходять українці хворі на роботу?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Чи ходять українці хворі на роботу?
16:30, 14.11.17
Соцпортал

Симптоми застуди чи хвороби: нежить, кашель, температура, головний біль, сонний стан, але... на роботу все одно треба! Так міркує кожен четвертий офісний працівник. За даними Міжнародного кадрового порталу hh.ua, близько чверті респондентів готові йти в офіс з високою температурою, а більша частина офісних співробітників у нашій країні проявляє робоче завзяття, маючи кашель, біль у горлі, загальну слабкість.

Чому хворі співробітники приходять на роботу?

«Захворів – залишся вдома! Іноді прості речі рятують життя», – незважаючи на те, що цю прописну істину знають усі, багато людей продовжують ходити на роботу з ознаками хвороби. В англійській мові для цього явища навіть існує спеціальний термін – «присутність» (presenteeism), тому що повноцінно працювати у такому стані навряд чи можливо. Чому ж це відбувається?

1. Роби так, як я. У питанні лікарняного працівники, як правило, наслідують приклад свого керівника. Якщо він приходить в офіс хворим, то може очікувати цього і від своїх підлеглих.

2. Якщо не я, то хто? Є категорія гіпервідповідальних співробітників, які вважають, що якщо вони не при смерті, отже, можуть виконувати свої обов'язки, особливо якщо на носі дедлайн, а якщо на якийсь час вони залишать офіс, то там настане хаос і розруха.

3. Як працював – так і заробив. Відсутність через хворобу – проблема підрядників і позаштатних співробітників, зарплата яких залежить від обсягу виконаної роботи. Інакше кажучи, якщо вони захворіють, – залишаться без оплати.

4. Ти за мене – я за тебе. Навіть працівники з оплачуваним лікарняним іноді можуть переносити хворобу на ногах, якщо у компанії прийнято відпрацьовувати за відсутнього співробітника (особливо якщо робота позмінна). Таким чином, якщо хтось випадає з обойми на тиждень, його роботу робить сусід, але потім настає «час розплати», тобто роботи за сусіда, а нести подвійне навантаження не завжди зручно.

«Хворі» втрати

Нежить – не хвороба, сам пройде, – так, напевно, хоч раз думав кожен з нас. Проте лікарі радять брати лікарняний при перших симптомах застуди, перш за все, якщо робота відбувається у тісному контакті з людьми. Це стосується, насамперед, вчителів, медпрацівників, продавців, менеджерів у банках. Адже якщо початок хвороби не пересидіти вдома, стан може сильно погіршитися.

Крім того, з'являючись в офісі у нездоровому стані і з симптомами хвороби, ви піддаєте ризику всіх інших співробітників. На перспективу це може стати причиною зриву робочих процесів і графіків виконання роботи, адже не факт ваші колеги «не підхоплять» від вас застуду.

Так, наприклад, згідно з даними дослідження Корнельського університету, те, що більшість співробітників вважає за потрібне переносити грип на ногах, обходиться американській економіці в $227 млрд на рік.

Офісна профілактика

Вчені з університету Арізони провели дослідження, яке показало, що швидкість зараження в межах офісного простору становить не більше двох годин. При цьому розсадниками бактерій стають телефони, поверхні робочих столів, дверні ручки, офісний принтер, кнопки ліфта і холодильник. Тому в період сезонних епідемій бажано робити вологе прибирання офісних приміщень якомога частіше, провітрювати, протирати хоча б вологими серветками поверхню столу, телефон і комп'ютерну мишку. І тримати про всяк випадок у шухляді столу захисну маску. Також не забувайте про профілактику застуд, особливо в осінньо-зимовий період.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости