Аудієнція з архітектурою

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Аудієнція з архітектурою
00:00, 09.07.17
av-academy.org

Новини для тих, хто шукає знайомства з дизайном, тривимірним моделюванням і архітектурним проектуванням – в центрі Києва вас чекають відкриті двері Arche Vista Architecture Academy. Це освітній проект міжнародного бренду Arche Vista в галузі архітектури, будівництва та дизайну, «на совісті» якого безліч втілених проектів в країнах СНД і Європи. Аби ділитися своїм багатим досвідом, знаннями і закоханістю в професію з майбутніми колегами два роки тому керівництвом компанії було створено цікаву навчальну програму.

AV Architecture Academy - це швидкий старт для кар'єри дизайнера і архітектора. Це можливість з головою зануритися в цю професійну сферу і освоїти ази, так і тонкі нюанси з робочої практики. Вчитися у професіоналів міжнародного рівня — означає йти до мети найкоротшим шляхом.

ому вчать в AV Architecture Academy майбутніх фахівців?

• Об'ємне моделювання в 3D-max. Навички візуалізації тривимірних об'єктів — базис роботи архітектора.

• Self-branding архітектора - робота над своїм професійним іміджем

• Ландшафтна архітектура – у співтворчості з природою.

• Оформлення проектної документації в AutoCAD – освоюємо головні робочі інструменти сучасного зодчого.

• Тонкощі розробки містобудівної документації.

• Основи проектної справи, особливості оформлення та узгодження проектної документації.

Ми запитали автора проектів і керівника майстерні Arche Vista в Україні, архітектора Артема Прощенко про те, як створювавсяь цей освітній майданчик.

- Чи можна назвати вас молодим архітектором? Вам 33 і ви працюєте в компанії, що має філії в Європі і СНД, відкрили освітній проект.

Що ж, в нашій професії моїх ровесників, дійсно, часто називають молодими. Я і справді, досить швидко пройшов шлях початківця в науково-дослідному інституті «Проектреставрація», де почав працювати ще студентом на посаді техніка-архітектора, а в 23 роки став Головним архітектором проектів. Потім займався приватною діяльністю та співпрацював з різними майстернями, об'єднувався з колегами для окремих проектів. У 2009 році зважився відкрити власну майстерню – і ось до цих пір Arche Vista є моїм головним проектом, а я відчуваю себе 100% на своєму місці.

- Що ви думаєте про сучасній університетській освіті в сфері дизайну та архітектурного проектування?

- Я тільки ЗА наявність вузівської освіти. Я сам маю класичну фундаментальну освіту: закінчив будівельний технікум Києва, спеціальність «архітектор» і факультет архітектури Київського національного університету будівництва і архітектури. Багато моїх викладачів «горіли» своєю роботою, могли не тільки зацікавити і захопити, але і дати серйозну науково-методологічну базу знань, завдяки цьому складається загальна картина, з якої вже народжується та сама «власна думка». Адже вона не так дорого коштує, якщо заснована просто на юнацькому бажанні бути «як усі» і виділитися, без тлумачного професійного кругозору і знання базових принципів у всіх техніках роботи. Я навчався в аспірантурі рідного університету і залишився там викладати на кілька років – це мені як майбутньому керівникові дало цінний досвід.

Однак при цьому важливо розуміти, що живий розум дівчат і юнаків у відриві від практики, в перевантаженості науковим підходом і неможливості реалізовувати нестандартні ідеї – має право шукати чогось іншого. Щоб не було ось цього «перегорів», «ні за що не буду працювати за професією» або коли після захисту дипломного проекту потрібен рік реабілітації через проблеми зі здоров'ям. Так ми втрачаємо талановитих і потенційно успішних фахівців.

- Ці роздуми привели вас до відкриття власного освітнього проекту?

- Так. В якийсь момент, перебуваючи біля керма свого бізнесу, починаєш мислити ширше. При вирішенні кадрового питання, наприклад, ні-ні та й подумаєш, що ніхто краще тебе не здатний навчити такого працівника, якого бажаєш бачити в рядах співробітників. А якщо серйозно, то ось багато наших колег говорять про соціальну відповідальність у професії та бізнесі, про те, як ми змінюємо цей світ, якщо дивитися в масштабі більш ніж одного дня. Ми при вирішенні питань щодо архітектурної майстерні діємо, виходячи з розуміння, що ми, архітектори, змінюємо цей світ і сподіваємося, що на краще. І ось настав час, коли наших ресурсів стало вистачати на те, щоб і в соціальному плані спробувати зробити цей світ кращим. І ніякої більш придатною для цієї сфери, ніж освіта я не знаю.

- Як же організований навчальний процес в Arche Vista rchitecture academy?

- Наш освітній проект підходить і для тих, хто вже засвоїв ази нашої професії, або вчиться в університеті, і для тих, хто лише хоче спробувати свої сили. У нас працює напрямок для школярів і студентів вузів іншого профілю - вони знайомляться з базовими завданнями роботи дизайнера та архітектора. Ми організували процес навчання максимально орієнтованим на практичні завдання, ми даємо базові навички, і реалістичне уявлення про те, як працюють всі бізнес-процеси в обраній сфері, як зрозуміти потреби замовника, як з ним спілкуватися. По завершенню хоча б одного з наших курсів, випускник вже добре усвідомлює, чи цікава ця професія для нього. Робота викладачів-практиків, які успішні в своїй справі, дозволяє слухачам курсів дійсно підготуватися до того, що їх очікує в роботі і бізнесі. Крім того, вчитися шість років в університеті, і тільки вкладати в освіту час і гроші - це по-перше, не всі можуть, а по-друге, не всі хочуть. Наша молодь сьогодні дуже амбітна, вони не хочуть сидіти на шиї у батьків, вони хочуть заробляти - і бажають робити це всередині професії. А у нас в короткі терміни можна отримати базу за такою спеціальністю, як наприклад, візуализатор. Покинувши стіни AV Academy, можна приступати до пошуків замовлень з перспективою непоганого заробітку. Такі фахівці зараз успішно працюють в якості фрілансерів, підтримуючи співпраці з архітекторами і дизайнерами з США, Європи, ОАЕ, Австралії. У нас немає масового виробництва архітекторів, у нас - штучне виробництво розумних фахівців. Невеликий розмір групи дозволяє викладачем розуміти можливості кожного учня і його унікальність.

- Але ж, якщо не лукавити, зараз не найпростіший час в країні - фахівців багато, а пробитися складно, люди резюме по півроку розсилають безрезультатно.

- Що ж, наприклад я, сам займаюся пошуком співробітників для своєї майстерні. Не рідко спостерігаю на співбесідах, що людина має або завищені вимоги, або занадто романтичне уявлення про професію - або просто не вміє себе презентувати. Наш час - це час екстремально високої конкуренції в бізнесі - необхідно добре усвідомлювати свої сильні і слабкі сторони і правильно позиціонувати себе, щоб домогтися успіху. З цією метою створений наш курс «Self-branding стратегія». Ми ділимося важливими «фішками» в розвитку себе з точки зору бренду - і це те, про що в університеті не навчать.

- Чи правда, що деяких випускників ви берете до себе на роботу?

- Можу сказати, що ми дійсно ретельно придивляємося до своїх учнів і їхніх ідей. Звичайно, гріх втрачати талановитих і енергійних фахівців з хорошим навчанням - вже в цьому я можу бути впевнений після закінчення ними AV Academy. Якщо у нас відкривається вакансія, то може відбутися і така розмова. Наша AV Academy - це шанс отримати свого роду аудієнцію з архітектурою. Як саме ваші з нею подальші відносини складуться - невідомо, але багатьом важливий цей шанс. Важливо отримати його вчасно. - Що б ви порадили собі двадцятирічному, на старті кар'єри?

- Висипатися більше, робити зарядку вранці, добре їсти і одягати шапку в мороз (посміхається).Берегти відносини. Продовжувати вірити.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости