Як в Німеччині борються зі шкідливою кавою

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Як в Німеччині борються зі шкідливою кавою
21:40, 09.09.19
DW

Кава в одноразових стаканчиках - проблема для екології. Німецькі міста намагаються позбутися зайвого сміття

Кава з собою - символ сучасної, мобільної людини. Але з таким же успіхом вона стала символом споживацького товариства і забруднення навколишнього середовища. Щогодини в одній тільки Німеччині у відро для сміття потрапляють 320 тисяч паперових і пластикових стаканчиків. Про це пише DW.

Як підрахувала німецька екологічна організація Deutsche Umwelthilfe, в рік їх накопичується до трьох мільярдів. Для їх виробництва потрібно 64 тисячі тонни деревини, 1,5 мільярда літрів води, 11 тисяч тонн пластмаси і кількість енергії, якої маленькому містечку вистачило б на рік.

Але навіть не потрібно бути переконаним захисником екології, щоб погодитися з тим, що стаканчики, що переповнюють смітники або викинуті в недозволеному місці, в міському ландшафті - явно зайва деталь.

Система роздільного збору та переробки відходів цю проблему не вирішує. Як правило, такі стаканчики потрапляють в сміттєві баки для харчових відходів, а не в окремі контейнери для пластику або паперу. А якщо їх і відправляють за призначенням, то тонку плівку з пластика або воску, що покриває стаканчики зсередини, практично неможливо відокремити від паперового шару.

Не рятує ситуацію і новий екотренд: стаканчики з переробленого матеріалу, які пропонують в деяких кав'ярнях не тільки в Німеччині. В організації Deutsche Umwelthilfe підкреслюють, що така кава - екологічна омана, і пити її з чистою совістю не можна. Для виробництва одноразового посуду вторинну сировину використовують лише частково, при цьому витрата води, енергії, деревини і хімічних речовин знижені незначно.

Каву випив - стаканчик здав

70 відсотків німців купують каву з собою. До кавоманів, і власників кафе намагаються достукатися і політики, і екологи. Поки основна надія - на добровільну відмову від використання одноразового посуду і роз'яснювальну роботу.

Одночасно просувається ідея стильних термочашок. Вчені зробили розрахунок: одну таку чашку достатньо використовувати 40 разів, щоб компенсувати шкоду, завдану навколишньому середовищу.

Уже зараз в кав'ярнях Берліна, Мюнхена, Аугсбурга, Касселя, Мюнстера, Гамбурга та інших міст пропонують послугу "coffee-to-go-again" - "кава з собою знову і знову". Тому, хто приносить з собою багаторазову термокружку, обіцяють знижку. Багато кафе, кіосків, автозаправок використовують систему Cupforcup - за 1 євро тут можна купити багаторазову склянку з поліпропілену, а пізніше здати її і отримати назад гроші або новий стакан.

З шкідливим трендом все активніше борються і в німецьких університетах. Так, з вересня в їдальнях і кафетеріях університету Дюссельдорфа і ще п'яти інших вузів, кава або будь-який інший гарячий напій можна буде випити на місці, купивши його у звичайній керамічній чашці.

У Боннському університеті від одноразового посуду відмовилися півроку тому. Тим, хто хоче купити каву в їдальні або автоматі, пропонують багаторазові стаканчики з поліпропілену LogiCup за заставу в 50 центів. Здати їх можна знову-таки в кафе або в одному зі спеціальних автоматів для прийому стаканчиків, розташованих в бібліотеці або у лекційних залів.

Берлінські кафетерії при вузах спочатку застосовували економічні санкції: у 2018 році за кавою в одноразовому стаканчику покупець переплачував 40 центів. Так обсяг викинутих паперових стаканчиків вдалося скоротити на дев'ять відсотків. У цьому році їх на вузівській території і зовсім не знайти. Столичне Товариство сприяння студентам закликає учнів і персонал насолоджуватися кавою в кафетерії, зручно вмостившись за столиком. А якщо часу на це абсолютно немає, то можна придбати керамічну кружку CampusCup, розроблену, до речі, самими студентами. Той, хто приносить свою власну тару, платить за кавою на 20 центів менше.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити цікаві та смішні відео.

Ще цікавого. Всі приколи дня читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости