Що робити, якщо вам не платять зарплату

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Що робити, якщо вам не платять зарплату
17:30, 25.01.20
My Credit

Частіше невиплати трапляються на тих підприємствах та у компаніях, працівники яких працюють без офіційного оформлення

З ускладненням економічної ситуації вчасно не дають зарплату навіть на державних підприємствах (шахтах, лікарнях, заводах, комунальних підприємствах).

Що ж робити якщо не платять зарплату за трудовим договором після звільнення, куди слід звернутися, якщо роботодавець вчасно не платять мінімальну зарплату. Про це розповідає My Credit

Закони, що гарантують право на заробітну плату в Україні

  • ЗУ “Про оплату праці”;
  • Трудовий Кодекс (КЗтУ);
  • Міжнародні правові норми;
  • Директиви міжнародної організації трудящих.

Згідно з головним українським законом, кожен працівник має право на своєчасний розрахунок окладу/премії у встановлені терміни. Також урядові акти регламентують мінімальні нарахування та процедуру індексації обсягів заробітку. Тому, якщо фірма не виплачує зарплату, її керівництво порушує вищеперелічені законно-правові норми, і повинна понести покарання.

Як повинна нараховуватися зарплата і яка відповідальність за невиплату?

Згідно зі статтею 115 КЗпП, заробітна плата виплачується не рідше двох разів на місяць через проміжок, що не перевищує 16-денний календарний термін, не пізніше 7 днів після закінчення відпрацьованого періоду. Якщо день фінансування припадає на вихідний/свято, виплати проводяться заздалегідь.

Однак на кожному виробництві можуть встановлюватися індивідуальні правила, згідно з колективним трудовим договором (що не суперечать урядовим нормативам). Так, оклад виплачується 16-22 числа щомісяця, аванс - 1-7 відповідно.

Якщо не видали зарплату із затримкою в місяць, робітник має право подати заяву на компенсацію у зв'язку з порушенням термінів відповідно до індексу зростання цін на продовольство та споживчі послуги. Якщо роботодавець не виплачує заробітну плату з вини працівника, компенсованої суми чекати не доводиться.

До кого звернутися, якщо не платять зарплату

  • Першочерговий крок - звернутися до керівництва безпосередньо з письмовою заявою, посилаючись на перераховані вище підзаконні акти. Варто зазначити, що керівник не може відмовляти в грошах, посилаючись на інші витрати компанії, адже роздача заробітних плат здійснюється в першочерговому порядку;
  • За відсутності реакції та конкретних дій керівництва, слід подати скаргу до Державної служби з питань праці до органів місцевого самоврядування;
  • Якщо не виплатили зарплату, можна звернутися в судову інстанцію в порядку наказного провадження (коли потрібно стягнути з організації нараховану, але не виплачену заборгованість) чи позовного формату (при наявності спору про розміри нарахувань, або установа не визнає право на отримання). У подібних розбіжностях позивач не вносить судовий збір за подачу позову.

Всі новини економіки України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі. Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости