У Києві загинув будівельник. На будмайданчик прийшли з перевіркою

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. У Києві загинув будівельник. На будмайданчик прийшли з перевіркою
13:03, 05.02.19
Соціальний рух

4 лютого співробітники Держпраці спільно з Профспілкою будівельників, активістами та пресою завітали на один із будмайданчиків, де 31 січня січня стався нещасний випадок. За півгодини до приходу інспекторів на будмайданчику загорілось електричне обладнання і його було знеструмлено.

Як повідомляють активісти «Соціального руху», перевірка відбулась на будівництві ЖК «Багговутівський». Саме тут через відсутність страхових кріплень та освітлення будмайданчика розбився з висоти 16 поверху 42-річний арматурник. Представники Держпраці перевіряли будмайданчик на наявність працівників, чия робота незадекларована, або оформлена неналежним чином.

Недобросовісні працедавці з метою економії на соцвиплатах та податках, порушують норми з охорони праці, прописані в кодексі законів про працю. Цим вони наражають на небезпеку своїх працівників тих, хто їм приносить шалені прибутки, – зазначають активісти.

Також інспектори перевіряли технічний стан робочих місць та оснащеність засобами безпеки.

Якщо подібні перевірки будуть регулярними, то ситуація, безумовно, зміниться на краще – роботодавці мають боятися наражати на небезпеку працівникі», – каже робітник з Профспілки будівельників та працівників промисловості будматеріалів.

В той же час протягом останніх двох тижнів січня цього року в Києві загинуло щонайменше троє людей, двоє з них на одному ж будмайданчику. На житловому комплексі «Seven», що по вулиці Дніпровська набережна, 18 (Київ) – ширились чутки про те, що на загиблого 33-річного чоловіка, який випав з 24 поверха надівали люмінесцентний захисний жилет вже коли поліція прибула на місце події. Прямо на тому ж місці через три дні загинув інший робітник. Причини смертей банальні: відсутність освітлення, відсутність захисного спорядження, відсутність перевірки кріплень обладнання. Загалом, наприклад, за грудень минулого року сталось щонайменше 24 смертельних випади на виробництві.

Профспілковці наголошують на необхідності включення до інспекційних перевірок безпосередньо будівельників. Адже саме вони щодня стикаються з порушеннями охорони праці та наражаються на порушення техніки безпеки: хтось не отримує від роботодавця забезпечення всім необхідним інвентарем, когось змушують порушувати правила техніки безпеки, виконавців певних видів робіт не працевлаштовують офіційно. Замовник та генпідрядник намагаються віддати якомога більше «брудної» роботи підрядникам, що конкурують між собою лише можливістю більше зекономити на працівниках. Для уникнення перекидання провини від одного роботодавця на іншого, перед працівником мають нести відповідальність працедавці усіх ланок – від генерального підрядника до субпідрядника (ст.5 Конвенції №167). Цього вимагає Міжнародна організація праці.

Активісти ГО «Соціальний рух» вже долучались до перевірки одного зі столичних будмайданчиків спільно з інспекторами та профспілківцями. Тоді інспекція виписала штрафи забудовнику та його підрядникам.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости