Поиск

Покликання – наповнювати Богом серця та душі. Про капелана Олену Жевець

Покликаний військовий капелан Олена Жевець
Читать на русском

Жінка-священик, служитель одеської Християнсько-реформаторської церкви «Прославлення». Почала своє служіння як військовий капелан з 2017 року. Але до цього була готова, напевно, ще 2016 року, «бо молилася і прагнула цього».

Нещодавно вся наша українська країна святкувала Всеукраїнське свято – День капелана.

Нашому кореспондентові пощастило зустрітися та поговорити з капеланом Оленою Жевець.

Олена активна на фронті, прифронтових та військових шпиталях. Коли вдома, дбає про сім'ї ветеранів, телефоном підтримує бойовий дух у хлопців з ООС.

Олена вже має своїх учнів, яких Бог дав.

Перша, це Наталя – військовий кухар.

Скажу, що зерно Боже не я сіяла в неї. Приїжджали капелани, вони працювали там, де людина несла свою армійську службу. Але продовження: покаяння та поступове духовне зростання – моя робота. На даний момент Наталія – помічник капелана. На фронті вона втратила здоров'я. Її зустріч із Богом відбулася у лікарні. Вона усвідомила, що допоможе їй тільки Він і це докорінно змінило її життя.

Коли була на локації в медчастині, в одній із поїздок до АТО, то познайомилася з медиками. Зустрілася зі Світланою, яка також була з Одеси. Коли закінчила службу, влаштувалась до однієї з цивільних лікарень. Коли її мама захворіла на Ковіда, було ураження 85%. З таким відсотком люди похилого віку не виживають, але, вірю, що завдяки молитвам – її мама жива.

У когось процес іде швидко, у когось повільніше. – каже Олена про духовне зростання своїх підопічних. - Є поняття посвяти.

Капелани – це також волонтери. Дуже багато хто розпочинав свій шлях із волонтерства.

Покликання – наповнювати Богом серця та душі. Про капелана Олену Жевець

За словами Олени, особисте волонтерство розпочалося далеко до війни. Тому що залишаються потреби ще у в'язницях та колоніях. Куди вони з чоловіком (капеланом пенітенціарної системи) і досі приносили та приносять речі, продукти та медикаменти. Тим хлопцям, які гостро потребують, будучи на той бік Свободи. Не всі мають родичів, не всім можуть допомогти.

Коли почалася війна, у нашій церкві кинули клич. І наші служителі, які ще не називали себе тоді капеланами, їздили на полігони, а потім на фронт, затарювали машину всім, що можна відвезти, бо на початку війни потрібно було абсолютно все. Закрутка, сухі паяння, кава, чай, постільна річ. Везли не лише військовим, а й мирному населенню. Люди дуже потребували. Це було гостро.

Моя найкраща яскрава зустріч з волонтерами була, коли я була в одному з підрозділів (бригаду не називатиму). Мене попросили взяти на себе кухню. І тоді приїхали завантажені волонтери, на мою думку з Вінниці, привезли всі. Я бачила на обличчях хлопців-військових надзвичайно трепетне ставлення до цих людей. Вдячне та не корисливе. Тих, хто приїхав тоді, погодували, поклали відпочивати, бо тим треба було рухатися далі.

Минулого року, коли горіли ліси на Луганщині, ми з одеськими волонтерами завантажили автобус і везли допомогу двом бригадам, чиє майно погоріло. Муратове, Смоленінове… Та сторона.

Покликання – наповнювати Богом серця та душі. Про капелана Олену Жевець

Там на Луганщині є сім'я віруючих, також капелани. Коли везуть, щось, знають, що туди можна привезти, а вони вже розподіляють за потребами усім.

Тобто ми розуміємо, що це не піде просто так, а буде у того, кому реально треба.

Дружу з волонтерами із Бердичева, з Києва, Черкас. Потужні волонтери є у нас в Одесі. "Павуки", які сітки передають на фронт. Команда «Надійний тил» допомагає багатьом бригадам. Найбільше цінується не заводська сітка, а зв'язана руками простих людей. У нас є такі, які приходять у холодне, неопалюване приміщення, витрачають свій час. У цьому є цінність волонтерства.

Читайте также:

Комментарии