Зозуля не потрібна: новий аналіз крові передбачить ризик смерті в найближчі 5-10 років

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Зозуля не потрібна: новий аналіз крові передбачить ризик смерті в найближчі 5-10 років
19:00, 25.08.19
Nature Communications

Нмецькі вчені визначили 14 біомаркерів, пов'язаних з ризиком смерті від самих різних причин в літньому віці

На сьогоднішній день багато факторів, наприклад, швидкість ходьби людини, допомагають визначити стан здоров'я літньої людини. Однак вони є недостатньо точними. Існують також особливі біомаркери, які допомагають визначити стан здоров'я людини, але подібні аналізи підходять не всім.

"Скажімо, зайві кілограми, кров'яний тиск або рівень холестерину не так погано позначаються на здоров'ї людей старше 80 років, як на самопочутті більш молодих людей", - пояснює старший автор роботи Елайн Слагбом (Eline Slagboom) з Медичного центру при Лейденському університеті.

Простіше кажучи, в різному віці є свої фактори ризику смерті.

Фахівцям ж хотілося створити універсальний інструмент, який би дозволяв визначити, скільки ж років залишилося жити тій чи іншій людини.

З цією метою вони вивчили зразки крові, взяті у більш ніж 44 тисяч осіб. Вік обстежених людей варіювався від 18 до 109 років, всі вони мали європейське походження.

У подальших дослідженнях було встановлено, що 5512 чоловік померли.

Ретельно вивчивши дані, які містили інформацію про 226 метаболічних біомаркерів в крові людей, фахівці визначили 14 біомаркерів, пов'язаних з ризиком смерті від самих різних причин у літніх людей.

Виявлені біомаркери не були зв'язані зі специфічними захворюваннями. Вони надавали інформацію про загальний стан здоров'я, включаючи маркери метаболізму жирних кислот, запалення і гліколізу.

Щоб оцінити, наскільки добре ці біомаркери можуть вказувати на відведені людині роки, дослідники потім вивчили дані за цими біомаркерів у 7600 фінських пацієнтів. Останні були обстежені ще в 1997 році.

З цієї групи людей 1213 учасників померли протягом усього часу дослідження і, що важливо, 14 біомаркерів "передбачили" їх смерть протягом 5-10 років з точністю приблизно 83 відсотки. До слова, інші способи, засновані на звичайних факторах ризику, виявилися куди менш точними.

Як відзначають автори нової роботи, аналіз крові на 14 біомаркерів однаково точно прогнозує ризик смерті у літніх чоловіків і у жінок.

Незважаючи на багатообіцяючі результати, автори роботи попереджають, що на сьогоднішній день новий тест не може використовуватися для оцінки ризику смерті окремої людини. Необхідні додаткові дослідження, які і мають намір провести автори роботи в подальшому.

Слагбом вважає, що подібний тест може в майбутньому допомогти медикам розробити більш ефективні стратегії лікування літніх пацієнтів.

"Вік, зазначений в паспорті, не завжди говорить про загальний стан здоров'я у літніх людей: один 70-річний пацієнт може бути здоровим, а інший страждати від трьох недуг. Тепер же у нас є набір біомаркерів, які можуть допомогти ідентифікувати що знаходяться в небезпеці літніх людей , які згодом можуть вилікуватися ", - робить висновок дослідниця.

Як додають автори роботи, цей же тест стане в нагоді у вивченні способів уповільнення старіння, які сьогодні відпрацьовуються на модельних організмах.

Більш детальна інформація про новий аналізі крові представлена у виданні Nature Communications.

Про останні досягнення в світі науки і техніки читайте в розділі #Х-Files на Соцпорталі.

Швейцарські фахівці запропонували несподівану стратегію боротьби з алергією на котів

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости