​Зміна клімату може спричинити зникнення лося з території України до 2050 року

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​Зміна клімату може спричинити зникнення лося з території України до 2050 року
16:00, 10.01.19
Українська природоохоронна група

Експерти попереджають: уникальний ссавець опинився на межі зникнення.

Просторове моделювання поширення лося в Україні показало, що його ареал зміниться, вид відступить на північ під тиском зміни клімату. Згідно прогнозу, лось може повністю зникнути з території України до 2050 року. Розробники моделі, фахівці з біотогеоінформатики наголошують: популяція лося європейського в Україні потребує уваги, вивчення і охорони, адже це великий ссавець, який мешкає на межі свого ареалу, в умовах деградації притаманних цій тварині екосистем. Місць в Україні, де людина не турбувала би лося, практично не залишилось.

- Просторове моделювання поширення лося європейського в умовах кліматичних змін вказує те, що зникнення лося з території України можливе ще раніше 2050 року. Вже найближчими десятиліттями, через деградацію необхідних для існування лося екосистем, що спричинена зміною клімату та іншими негативними чинниками, популяція цього виду в Україні може стати представленою лише ізольованими угрупованнями, існування яких буде покладатись на штучні заходи з підтримки і охорони виду - зазначає Григорій Коломицев, співавтор моделі, науковець Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, експерт Української природоохоронної групи, повідомляє Соцпортал.

Він наголошує, що для покращення недостатньо локальних природоохоронних заходів:

- Пом’якшити негативний вплив кліматичних змін середовище існування лося може ефективне вжиття заходів із протидії зміни клімату. Найбільш сприятливий сценарій сценарій зміни клімату Утримання рівня зміни клімату - підкреслює кандидат біологічних наук Василь Придатко, співавтор моделі, координатор групи експертів з питань біотогеоінформатики BioModel, - Лось європейський є лише одним із найвразливіших представників тваринного світу України, що потерпають від масштабного пресингу.
І, на жаль, всі його проблеми флори і фауни, як і лося, зокрема, не можна списувати тільки на клімат, про що йдеться у деталізованому повідомленні на сайті BioModel. Індикативно-індексний підхід показав, що клімат чинить лише до 3% впливу на агробіорізноманіття, тоді як фактор землекористування, що спричиняють деградацію місць існування видів - до 40%.
Через 15-30 років втрати деяких видів флори і фауни в Україні можуть становити 13%, і навпаки, набуття нових видів становитиме, може, 4%. Як ми сумно жартуємо між собою: всі інші види (83%) читатимуть наукові статті і будуть у роздумах, що їм робити далі. Науковою мовою - їхні популяції у Східній Європі зазнаватимуть локальних змін.

Дослідники вважають, що збереження тварин і рослин, які в Україні опиняються у статусі «кліматичних переселенців», може забезпечити системні і комплексні заходи з охорони видів та їх середовищ існування.

Для формування і здійснення цих заходів необхідні не тільки політична воля внесення видів у охоронні списки, але і системний моніторинг, проведення досліджень з використанням сучасних геоінформаційних технологій і просторового моделювання, прийняття рішень і вжиття природоохоронних заходів на основі науково обґрунтованих висновків. Без всього цього, збереження лося, підтримання його поголів'я у межах вимог екосистем, стане неможливим.

Нагадаємо, у Чорнобильській зоні вчені виявили рідкісних тварин.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости