Закон про підвищення пенсій насправді їх скорочує - експерти

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Закон про підвищення пенсій насправді їх скорочує - експерти
21:50, 11.07.17
Соціальний рух

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 6614, який цього тижня має прийняти Верховна Рада, не відповідає своїй назві, а напроти передбачає ряд урізань та фактично призведе до підвищення пенсійного віку.

Відповідний висновок до законопроекту надало Головне науково-експертне управління, його опубліковано на сайті Ради.

“Насамперед, слід зазначити, що назва законопроекту не відповідає у повній мірі його змісту, адже в ньому йдеться, по суті, не лише про підвищення пенсій, а переважно про скорочення видатків Пенсійного фонду та зміну окремих параметрів солідарної пенсійної системи”, – йдеться у висновку.

Вчені наголошують, що запропоновані зміни формули розрахунку пенсії призведуть до загального зменшення їх розміру.

“Майже у 15% з 5,6 млн пенсіонерів розмір підвищення не досягатиме 100 гривень, що не є адекватним осучасненням пенсій за нинішніх умов. При цьому 5 млн. пенсіонерів (майже 42%) взагалі не одержать підвищення пенсій”, – вказано у висновку.

Окрім того, як підкреслюють експерти, фактично зросте пенсійний вік, головним чином через збільшення необхідного страхового стажу 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.

“Збільшення розміру необхідного страхового стажу для отримання права на призначення пенсії, зважаючи на фінансову неспроможність багатьох громадян, фактично призведе до завуальованого підвищення пенсійного віку, а у деяких випадках означатиме фактичне скасування права на пенсійне забезпечення для багатьох з них”, – сказано у експертному висновку.

ГНЕУ вважає, що неможливість сплати страхових внесків громадянами “через відсутність працевлаштування або їх фінансової неспроможності в більшості випадків є наслідком неефективної державної економічної політики, а не є їх виною”.

Законопроект загалом рекомендують повернути на доопрацювання.

Як відомо, його ініціатором виступає Кабмін. Раніше пропоновану пенсійну реформу також розкритикував активіст Соціального Руху Захар Попович.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости