За три роки підтримка регіонів з держбюджету збільшилась у 33 рази

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. За три роки підтримка регіонів з держбюджету збільшилась у 33 рази
21:10, 09.08.17
Соцпортал

В результаті фінансової децентралізації з року в рік зростають місцеві бюджеті. Разом з цим суттєво збільшуються і обсяги державної фінансової підтримки на розвиток громад та розбудову місцевої інфраструктури. У поточному році ця сума сягає 16,5 млрд грн. Порівняно із 2014 роком, обсяг загальної бюджетної підтримки регіонів збільшився у 33 рази.

Так Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко прокоментував зміни до Державного бюджету України на 2017 рік (Закон № 2137), оприлюднені 2 серпня 2017 року.

На його думку, децентралізація надає регіонам унікальні можливості для соціально-економічного зростання. Геннадій Зубко наголосив, що кошти місцевим бюджетам на розвиткові проекти зросли до 16,5 млрд грн.

Геннадій Зубко зауважив, що цього року запроваджено новий вид субвенції місцевим бюджетам, спрямовану на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості, обсяг якої становить 4 млрд грн. Її розпорядником визначено Мінрегіон.

«В умовах децентралізації ці кошти стимулюватимуть місцеві громади забезпечувати нову якість послуг на місцевому рівні - медицини, освіти, адмінпослуг та безпеки на своїх територіях. Це – можливість створити кращі умови для обслуговування людей, а також інвестувати в інфраструктуру», - наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, на 2017 рік передбачена фінансова підтримка місцевого та регіонального розвитку на суму близько 16 млрд грн:

- 6,5 млрд грн – субвенція на соціально-економічний розвиток;

- 270 млн грн – кошти на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України.

- 4,0 млрд грн – субвенція на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості;

- 3,5 млрд грн – Державний фонд регіонального розвитку;

- 1,5 млрд грн – субвенція на формування інфраструктури ОТГ;

Окрім того, він повідомив, що 2017 року передбачено 650 млн грн на проекти регіонального розвитку за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄC у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики — Підтримка регіональної політики.

Довідково

У 2014 році регіонам з державного бюджету на підтримку соціально-економічного розвитку було передбачено лише 0,5 млрд грн. В 2016 році обсяг коштів на реалізацію інфраструктурних проектів зріс майже на 7 млрд грн та склав 7,3 млрд грн.

За ці кошти було реалізовано 5904 проекти з підтримки місцевого та регіонального розвитку. 523 органи місцевого самоврядування отримали кошти на проекти соціально-економічного розвитку.

ОТГ у 2016 році отримали 1 млрд грн субвенції з держаного бюджету на підтримку інфраструктури, змогли використати кошти на 95% та реалізувати 1383 проекти.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости