​Вимагаючи вищих зарплат, гірники зупинили чотири шахти Кривбасу

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​Вимагаючи вищих зарплат, гірники зупинили чотири шахти Кривбасу
08:09, 04.05.17
Соціальний рух

Зупинена робота на чотирьох шахтах Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК). На поверхню відмовились виїжджати нічні зміни трьох шахт у повному складі («Гвардійська», «Родіна», «Тернівська») та однієї частково («Октябрська»). Кількасот робітників о 7.00 розпочали збори трудового колективу на робочих місцях і вимагають підвищення зарплат. Про це повідомляють учасники подій активістам «Соціального руху».

«Робітники оприлюднили звернення до акціонерів компанії, у якому вимагають підвищити зарплату для основних професій до рівня 2012 року, тобто еквівалентну 1000 доларів. Зараз у багатьох шахтарів вона складає близько 10 тис. гривень, а у допоміжних професій 3 тис. гривень. Необхідність підвищення оплати праці робітники пояснюють зростанням житлово-комунальних тарифів та дорожчанням товарів першої необхідності», – заявляють протестуючі.

Керівництво проводить п’ятихвилинку для наступної зміни – робітників, котрі не можуть спуститись до шахти і залишаються на горі. «Хоча вимоги робітників суто економічні, адміністрація намагається пояснити їх дії політичними мотивами. Рівень зарплат у роботодавця вважають і так високим і загрожують тим, що після протесту все навпаки тільки погіршиться», – уточнили шахтарі. У відповідь на заяви менеджменту про те, що акція проплачена Росією гірники обурились і почали скандувати: «Кривбас – це Україна, хто не згоден той – скотина».

Як відомо, КЗРК належить на 99% компанії Starmill Limited (Кіпр). Серед справжніх власників називають Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука. Компанія увішла до топ-100 найбільших платників податків, посівши 67 місце. Востаннє зарплати підвищувались у 2014 році після протестних дій гірників.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости