Військовий стан: з'явився текст указу

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Військовий стан: з'явився текст указу
16:43, 26.11.18
Асоціація УМДПЛ/Association UMDPL

На сайті Верховної Ради з'явився проект закону про введення військового стану в Україні.

Документ передбачається ввести в Україні воєнний стан строком на 60 діб із 14.00 26 листопада 2018 до 14.00 25 січня 2019 рр. з правом обмеження конституційних прав та свобод, що передбачені ст.ст. 30-34, 38, 39, 41-44 и 53 Конституції України, тобто:

  • Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла.
  • Стаття 31. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції.
  • Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.
  • Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.
  • Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.
  • Стаття 38. Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
  • Стаття 39. Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.
  • Стаття 41. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.
  • Стаття 42. Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.
  • Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.
  • Стаття 44. Ті, хто працює, мають право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.
  • Стаття 53. Кожен має право на освіту.

Юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін (Eugene Krapyvin) роз'яснює:

- Воєнний стан – це особливий правовий режим, яким накладаються обмеження на реалізацію прав і свобод громадян. Мета: скоординувати роботу органів влади, військових адміністрацій та ОМС під військовим командуванням. Такий стан викликаний агресію щодо держави та у зв’язку із загрозою для територіальної цілісності. Вводиться за пропозицією РНБО до Президента, який готує відповідний Указ та подає його на затвердження до Верховної Ради України разом із законопроектом.
- Строк дії режиму воєнного стану, території на якій він оголошується та права, які підлягають обмеження – все це має бути предметом цього Указу і законопроекту. Загалом мова йде більше про державну політику – чітко оголосити про агресію щодо України з боку Російської Федерації, адже правовий режим на території Операції Об’єднаних Сил за кількістю обмежень не уступає воєнному стану, - додав він.

Юрист заявив, що вибори будуть перенесені.

- Президентські вибори хоча і мали відбутись 31 березня, однак виборча кампанія починається за 90 днів, тобто 31 грудня цього року. Отже, якщо воєнний стан буде введено на 60 діб, то як мінімум на місяць вибори Президента України будуть відтерміновані, - наголосив він.

Воєнний стан як механізм запроваджується вперше. Про нього багато говорили у 2014 році, водночас таке рішення не було прийнято РНБО і Президентом. Сьогодні така ймовірність набагато вища.

Нагадаємо, агресія РФ в Азовському морі: Порошенко висунув вимогу до РФ.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости