Вчені не можуть з’ясувати причину масової смерті птахів у Голландії

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Вчені не можуть з’ясувати причину масової смерті птахів у Голландії
15:44, 17.02.19
cikavosti.com

Голландські вчені вже другий місяць не можуть з’ясувати причину масової загибелі кайр. Фахівці прийняли непросте рішення про масовий розтин загиблих птахів, аби з’ясувати причину їх смерті.

Про це повідомляють cikavosti.com з посиланням на AFP, передає Соцпортал.

З початку січня на голландське узбережжя, від північних островів до південно-західних, море вже винесло понад 20 000 тисяч мертвих птахів. Причина загибелі досі не встановлена.

Найближчим часом морські біологи в дослідницькому центрі міста Утрехт проведуть масовий розтин 100 птахів в надії знайти відповідь.

Популяція тонкоклювої кайри оцінюється в 2 млн особин, тобто вона не знаходиться на межі зникнення. Однак масова загибель викликає у нідерландських експертів великі побоювання.

Однією з можливих причин міг би бути розлив нафти з контейнеровоза MSC Zoe і потрапляння множинного сміття у море та на узбережжя (пластикові іграшки, полістирол, взуття, мішок з небезпечним порошком і т. д.), але тут виникають нестиковки.

Перші розтини не виявили токсинів у шлунку птахів, їх оперення були чистими. І потім, чому гинуть тільки кайри? Інших жертв — тварин не виявили ні в Голландії, ні в сусідніх країнах, а гинуть саме в голландській акваторії.

Кайри відносяться до витривалих птахів. Їх маленькі, але могутні крила дозволяють їм пірнати під воду, коли вони переслідують рибу. Цих птахів спостерігали на глибині 180 м. Вчені турбуються, що в морі щось не так. І це теж належить з’ясувати.

Інша версія – птахи виявилися виснаженими через негоду, яка зробила неможливим полювання за їжєю, проте погода в попередні дні не була штормовою. З тих кайр, яких вдалося підібрати живими, виживає менша їх частина.

Птахи настільки ослаблені, що їм не допомагає навіть штучне годування живильною спеціальною сумішшю в поєднанні з глюкозою і розчином солей для компенсації зневоднення.

Нагадаємо:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости