В Україні змінили Конституцію

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. В Україні змінили Конституцію
12:29, 07.02.19
Соцпортал

Верховна Рада змінила Конституцію України. У другому читанні ухвалено законопроект про закріплення в Конституції стратегічного курсу України на членство в Європейському союзі й НАТО.

"За" проголосували 334 народних депутатів, 16 проголосували проти. Для затвердження змін було необхідно зібрати конституційну більшість - не менше 300 голосів. Для вступу змін у силу відповідний закон має підписати Президент. Порошенко присутній у сесійному залі та вже заявив про намір затвердити його.

Юлія Тимошенко з трибуни обурилася тим, що це питання порушується лише за 50 днів до виборів.

- Я була першим прем’єр-міністром, яка подала заявку на отримання ПДЧ щодо членства у НАТО, – нагадала вона.

Відповідно до схвалених змін, до повноважень ВР додано "реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору", а уряд "забезпечує реалізацію" цього курсу, Президент проголошується "гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Зокрема, якщо тепер один з майбутніх президентів підпише указ про "позаблоковість" України, то цей гіпотетичний документ можна буде оскаржити в судовому порядку. Або ж якщо парламент забере згадки про НАТО із законодавства, а президент не скористається правом вето і підпише такий закон – то скасовані норми можне буде відновити у Конституційному суді.

Нагадаємо,

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости