​В столиці відкрилась унікальна виставка Анатолія Криволапа з відомої серії «Коні»

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. ​В столиці відкрилась унікальна виставка Анатолія Криволапа з відомої серії «Коні»
19:00, 20.12.18
Соцпортал

13 грудня в Музеї історії Києва відкрилась виставка «У цьому полі, синьому…» лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка - Анатолія Криволапа.

Її унікальність у тому, що вперше і, як сказав сам художник - «в останнє», в одному музейному просторі зібрано близько 20 робіт з його найпрестижнішої серії «Коні», повідомляє Соцпортал.

Саме картини з цієї серії було продано закордоном за рекордну для українських митців ціни: у 2011 році його роботу "Кінь. Ніч" було продано за рекордну на той час суму 124 400 доларів на торгах сучасного мистецтва дому Phillips de Pury & Co в Лондоні, а 2013‑го він побив свій власний рекорд: картина Кінь. Вечір була придбана за $186 тис.

Експозиція в Музеї історії Києва, для назви якої обраний рядок з поезії Василя Стуса, репрезентує нові та вже відомі полотна художника, що разом розкривають багатогранність самобутнього і одночасно глибоко укоріненого в українських традиціях образного світу митця. У живописі Анатолія Криволапа українська природа постає якбагатозначний естетичний космос, сповнений життєвої сили, драматичної напруги та невичерпної енергії. Виставка триватиме до 19 січня 2019 року за адресою вул. Богдана Хмельницького, 7.

Ключовим символом виставки є кінь – прадавній символ свободи, швидкості та циклічності поступу самої природи. Коні на картинах Анатолія Криволапа - частина природи, втілення її краси, динаміки, руху і внутрішньої гармонії. На полотнах митця вони супроводжують схід та захід сонця, перетворюючись на виразну метафору часу, його руху та плинності.

Анатолій Криволап: «Кінь – це дуже сильне дитяче враження. Щось таке загадкове, неймовірне по пластиці, з дуже красивим виразом очей. Я рідко коли зустрічав дівчат з такими очима, як у коней».

Виставка «У цьому полі, синьому...» задумана як «поетичний проект», в якому гармонійно поєднуються картини Анатолія Криволапа, вірші українських поетів та відео-сюжети із зображенням української природи. Разом вони утворюють багатовимірне образно-естетичне поле, в якому улюблений синій колір художника розкриває свій глибокий символічний зміст.

3 причини піти на виставку Анатолі Криволапа:

  • долучитись до прекрасного світу художниката отримати естетичне задоволення
  • зарядитись позитивною енергією та емоціями
  • подарувати своїм коханим, родині, дітям чудовий варіант відпочинку

Виставка триватиме до 19 січня 2019 року у Музейно-виставковому центрі «Музей історії міста Києва» за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 7, Київ.

Напомним, ученые лекарство от болезни Стивена Хокинга.

Цікаві факти про художника

Він очолює рейтинг найуспішніших українських художників. Його роботи входять майже у всі зібрання українських колекціонерів сучасного мистецтва і не раз встановлювали світові рекорди продажів сучасного українського мистецтва на міжнародному арт-ринку.

Анатолій Криволап отримав класичну фахову освіту, навчаючись у Державному художньому інституті у Києві (тепер – Націона́льна акаде́мія образотво́рчого мисте́цтва і архітектури). Після завершення навчання протягом п’ятнадцяти років активно шукав себе у мистецтві, не бажаючи творити в рамках соцреалізму. Протягом цього періоду близько заприятелював із польським лікарем Рішардом Врублевським, який став його близьким другом і великим поціновувачем творчості.

Важливою подією у творчому житті Анатолія Криволапа стала республіканська художня виставка, присвячена 45-й річниці перемоги у Другій світовій війні (Київ, 1990). Представлений на ній твір митця “Багряні висоти” викликав значний резонанс, по суті, відкривши художника для мистецької спільноти. Невдовзі Анатолій Криволап увійшов до складу творчого об’єднання “Живописний заповідник” (1992 – 1995), яке відіграло вагому роль у розвитку сучасного українського образотворчого мистецтва.

Наступні роки були позначені потужним творчим злетом й широким визнанням художника не лише в Україні, а й поза її межами. Роботи авторства А. Криволапа активно виставлялись, продавались і колекціонувались по всьому світу.

У 2011 році Анатолій Криволап став лауреатом загальнонаціональної премії «Людина року» у номінації: «Митець року». Тоді ж фотографія українського художника вперше з’явилася на обкладинці журналу «Forbes».

2012 року знаменною подією у житті митця стало вручення йому найвищої державної нагороди – Національної Шевченківської премії за цикл картин "Український мотив". Цикл складається із семи серій, присвячених змалюванню багатства й краси української природи – від Кримських гір та Карпат до рідних для художника пейзажів Київщини.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости