В Естонії знайшли око тварини віком 530 млн років

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. В Естонії знайшли око тварини віком 530 млн років
19:54, 08.12.17
Naked Science

В Естонії виявили найдавніше у світі око тварини, вік якого складає близько 530 мільйонів років.

Європейські учені заявили, що око скам'янілого трилобіту, знайденого на півночі Естонії, може виявитися найбільш давнім з відомих сьогодні. Вік знахідки складає близько 530 мільйонів років. На скам'янілості добре помітна структура складного ока, сьогодні такі очі мають комахи і ракоподібні.

Трилобіти були широко поширені в епоху палеозою. Тіло трилобіту оточував твердий екзоскелет. Ці тверді панцирі легко зберігаються у вигляді скам'янілостей, тому сьогодні відомі більше 10 тисяч видів трилобітів.

Скам'янілі останки володаря прадавнього ока знайшли недалеко від селища Савіранна на березі Фінської затоки. У скам'янілості збереглися близько сотні оматидів - структурних одиниць, з яких складається фасеточне око. У сучасних комах оматіди щільно "упаковані" в оці.

За словами учених, око тварини влаштоване дещо простіше, ніж у сучасних бджіл, і зір трилобіту був не таким гострим. Але за структурою очей дуже схожий з фасеточними очима сучасних тварин.

Дослідники відмітили, що лінзи ока трилобіту практично плоскі, а не зігнуті, як у сучасних тварин. Хоча зір трилобіта був слабким, учені вважають, що він все ж дозволяв йому уникати перешкод і йти від хижаків.

Як повідомляв Соцпортал, вчені заявили, що самотність покращує здоров'я.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости