У НБУ пояснили, чи має право банк передавати борг фізособи колектору без попередження

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. У НБУ пояснили, чи має право банк передавати борг фізособи колектору без попередження
16:15, 06.10.19
УНІАН

Банк не має права передавати заборгованість фізичної особи та її контакти колекторській компанії або третій особі без попередження

Про це розповіла в інтерв’ю начальник управління Національного банку України з захисту прав споживачів фінансових послуг Ольга Лобайчук, посилаючись на норми чинного законодавства.

“Телефонний номер – це персональні дані. І коли людина в кредитній заявці вказує контакти знайомих, банк не має права без письмової згоди цих знайомих обробляти їхні дані”, – сказала Лобайчук, відповідаючи на запитання про обов’язок банку перевіряти номери телефонів знайомих, вказані позичальником у кредитній заявці.

За її словами, Нацбанк контролюватиме виконання цих норм, оскільки в рамках прийнятого Верховною Радою закону про “спліт” з липня 2020 року стане регулятором для колекторів.

“Відповідно до Закону “Про захист персональних даних”, за такі порушення передбачена кримінальна відповідальність керівництва банку. Що стосується поручительства, то треба розуміти, що поручитель попередньо повинен дати свою згоду – підписати відповідний договір”, – додала Лобайчук, відповідаючи на запитання, чи може колектор вимагати погашення боргу з людини, якщо в кредитній анкеті вона вказана як поручитель.

Всі новини економіки України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости