У Києві провели акцію пам'яті Маркелова і Бабурової

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. У Києві провели акцію пам'яті Маркелова і Бабурової
19:30, 19.01.19
Громадське

19 січня у Києві на Михайлівській площі пройшла акція пам’яті до 10 річниці загибелі адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової, яких вбили у Москві в 2009 році.

Таку акцію пам’яті в Києві організовують вже 10-й рік поспіль. Вона проходить не лише в Україні, але і по всьому світу, повідомляє Соцпортал з посиланням на Громадське.

Організатори акції також заявили, що хочуть привернути увагу до проблем неофашизму та ультраправого насильства в Україні та світі. Участь у події взяли правозахисники та громадські активісти.

Не зважаючи на завади, ми показуємо, що такі акції будуть відбуватися і далі. Мирну боротьбу проти агресивних нацистів будемо вести далі, поки не переможемо нацизм, — сказав правозахисник Володимири Чемерис, учасник акції пам’яті.

Протистояти цій акції на Михайлівську площу вийшли понад 30 представників праворадикальних організацій. Вони розгорнули плакати з написами: «Коли ліві не стають «жертвами терору», страждають мільйони», «Мертвий лівий не влаштує Голодомору», «Нападники на Вербича не покарані».

На місці забезпечують порядок близько 30 правоохоронців.

Минулого року праворадикали намагалися зірвати акцію пам'яті Маркелова та Бабурової.

Станіслав Маркелов займався справами, пов'язаними з військовими злочинами в Чечні і правозахистом. Зокрема представляв інтереси потерпілих від терористичного акту на Дубровці.

Анастасія Бабурова була позаштатною співробітницею «Новой газеты» та активним учасником антифашистського руху. Пострілом в голову обидва були вбиті в Москві в січні 2009 року. Пізніше за підозрою в убивстві заарештували учасники правої організації «Російська національна єдність» (РНЕ). Вважається, що причиною вбивства стала одна зі справ, яку вів Маркелов, де фігурували члени РНЕ. За іншою версією — йдеться про чеченський слід.

Акції пам'яті цього дня також пройшли у Москві, де супроводжувалась арештами активістів.

Фото: Політична критика

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости