У Дніпрі знайшли середньовічні кораблі

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. У Дніпрі знайшли середньовічні кораблі
18:26, 29.06.18
5 канал

Унікальну знахідку зробили співробітники національного заповідника "Хортиця".

Підводні археологи почали пошуково-дослідницьку операцію у Херсонському лимані, де за їхніми даними лежить старовинне судно. Перші ж занурення завершилися сенсацією – на глибині близько 8 метрів неподалік затонулого корабля науковці виявили ще одне судно.

- Це велика така посудина типу барки, або "берлини" їх називали, або байдаки, тобто це велике судно, майже 40 метрів завдовжки. Плоскодонне, така велика плоскодонна баржа. Протягом тижня пошуків навколо цієї ділянки ми несподівано натикаємося на ще одне судно, яке лежало від цього в 10 метрах, – пояснює керівник експедиції Дмитро Кобалія.

Історики встановили, у XVI-XVII століттях торговельні судна такої конструкції використовували у Туреччині, Польщі, Балтії, Німеччині та на території нинішньої України. Зазвичай, вони перевозили товари європейськими річками та уздовж морських узбереж. Якій країні належали знайдені кораблі – спробують з'ясувати науковці. Але зробити це буде нелегко, припускають дослідники, адже знахідок із суден їм вдалося підняти небагато. На кораблях уже встигли побувати "чорні морські археологи".

Як повіломляв Соцпортал,вчені створили невидимий матеріал.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости