У Данії банки почали видавати іпотеки з нульовими і навіть від’ємними ставками

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. У Данії банки почали видавати іпотеки з нульовими і навіть від’ємними ставками
17:30, 11.08.19
Bloomberg

Банк Nordea, який входить у найбільшу в Скандинавії фінансову групу, оголосив про зниження іпотечної ставки до 0% за умов кредитування на 20-річний термін

Іпотечні ставки в Данії опустилися до історичного мінімуму. Вперше в історії країни місцевий банк запропонував іпотеку на 20 років під 0%. Інший кредитор встановив мінусову ставку для 10-річних кредитів - тобто погодився платити позичальникам замість того, щоб брати з них відсотки

Про це повідомляє Bloomberg.

До цього, на початку серпня найбільший іпотечний кредитор Данії Realkredit Danmark заявив, що запустить іпотеку на 30 років зі ставкою 0,5% річних. А на цьому тижні Jyske Bank, банк з першої трійки в Данії, оголосив, що незабаром почне видавати іпотеку на 10 років з негативною ставкою -0,5% річних - тобто позичальник буде отримувати гроші від банку замість того, щоб платити відсотки по взятому іпотечним кредитом.

«У нас найнижчі ставки по іпотечних кредитах за всю історію Данії. Це історичний мінімум », - заявив головний економіст Realkredit Danmark Крістін Хілігсой Хейніген газеті The Copenhagen Post.
«Це нова глава в історії іпотеки. Кілька місяців тому ми б сказали, що це неможливо, але ситуація знову і знову дивує », - сказав економіст Jyske Bank Міккель Хег.

Данія - країна з найбільшим у світі ринком іпотечних облігацій. Як пише Bloomberg, ці папери вважаються одними з найнадійніших - навіть під час наполеонівських воєн, коли королівство оголосило дефолт за своїми зобов'язаннями, ринок іпотечних облігацій продовжував працювати без серйозних збоїв. Процентна ставка по іпотечному кредиту номінально дорівнює купону, який отримують інвестори.

Поточні ставки відображають ситуацію в світовій економіці, сказав The Local Хейніген. «Основним поясненням є невизначеність, пов'язана з ростом світової економіки, і також невизначеність у зв'язку з ескалацією торгової війни США і Китаю», - сказав він.

Зворотний бік ситуації полягає в тому, що банки не платять відсотки за більшістю вкладів. Відсоткова ставка ЦБ по депозитах становить -0,65%. За даними Центробанку Данії, населення країни тримає на депозитах в банках 921 млрд крон ($ 139 млрд), при цьому майже 55% цих грошей - на вкладах з нульовою ставкою.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити цікаві та смішні відео.

Ще цікавого. Всі приколи дня читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости