У бюджеті України закінчилися гроші на субсидії

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. У бюджеті України закінчилися гроші на субсидії
21:10, 07.08.17
ГО "Публічний аудит"

Станом на сьогодні, українці використали субсидійних коштів більше, ніж закладено в бюджеті на увесь рік. Маємо критичну ситуацію: на 2 півріччя 2017 року грошей на субсидії взагалі немає.

За даними Держстату, тільки у період із 1 січня по 31 травня 2017 року українці використали субсидій на загальну суму 64,9 млрд грн. Із них держава вже оплатила 34,2 млрд грн, а 30,77млрд заборгувалаперед компаніями-постачальниками житлово-комунальних послуг.

Всього у бюджеті 2017 року на субсидії було передбачено 47 млрд грн. Дана сума вкрай мала, оскільки після того, як Гройсман встановив «єдину ринкову ціну на газ» комунальні послуги стали недоступними для 9 млн українських сімей. Останніми змінами до бюджету субсидійні витрати було дещо збільшено (на 14,1 млрд грн), але і 61,1 млрд грн — сума абсолютно недостатня, станом на сьогодні, як бачимо, ліміт по ній успішно перевищено. Все, що буде нараховано у 2 півріччі, піде в борг на наступний рік, який буде гаситися вже з наступного бюджету.

Необдуманою тарифною політикою уряд заганяє себе у глухий кут: тарифи підняли до такої міри, що люди не здатні їх оплатити, а обіцяні субсидії влада не здатна профінансувати в належному обсязі. Як неодноразово наголошували аналітики «Публічного аудиту», навіть за скромними підрахунками, для справедливої компенсації зростання тарифів на субсидії у 2017 році необхідно було закладати близько 120 млрд грн.

Виходячи з ситуації, що склалася, керівництво країни починає хитрувати, вигадуючи все нові і нові механізми відмови людям в субсидіях: зменшено нормативи, на які нараховується субсидія; ініційовано забирати субсидійну допомогу у тих, хто має борги; бeзробітним нараховують віртуальний дохід; період надання державою «зимової» субсидії скорочено на місяць.

Також варто зазначити, що сумарно на кінець травня 2017 року внаслідок «вдалої житлово-комунальної реформи» ми маємо борг по категорії населення в 60 млрд грн: борг держави по субсидіям 30,77 млрд та борг населення за спожиті житлово-комунальні — рекордні 29,2 млрд. Далі, з урахуванням планів уряду щодо скорочення субсидій і подальшого підвищення тарифів, борг населення буде продовжувати рости, що у підсумку може спровокувати колапс ЖК сфери і привести до тяжких наслідків.

«Українці можуть і повинні отримувати власний газ, причому це не чиясь примха — таке право закріплено в Конституції України. Ніхто не говорить, що задарма — із розумним прибутком для компаній-видобувачів. Ціна на газ повинна бути 3-3,5 тис. грн за тисячу кубів, цього достатньо для забезпечення рентабельності державного газового видобутку та для розвитку галузі в цілому. Тільки при встановленні такої економічно обґрунтованої ціни на газ, тарифи на ЖКП будуть оптимізовані (знижені), стануть підйомними для споживачів, а, значить, відпаде необхідність у масовому субсидуванні», — переконаний Максим Гольдарб, керівник «Публічного аудиту» та ініціатор «Тарифної мобілізації».

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости