Супрун розповіла про типи головного болю та як їх позбутися

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Супрун розповіла про типи головного болю та як їх позбутися
18:00, 08.09.19
Соцпортал

Універсального засобу «від голови» не існує. Адже біль викликають різні причини, тож і лікування та запобігання мають бути різними

Про це написала ексочільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook.

За словами Супрун, головний біль буває первинний (кластерний біль та мігрені) і вторинний, тобто як наслідок інших станів.

«Якщо у вас часто болить голова, почніть вести щоденник: як часто, де болить, яка тривалість, що ви їли, приймали, чи допомогло, яка була фаза менструального циклу. Ця інформація знадобиться для діагностування типу болю і пошуку можливих тригерів», – написала ексменістерка у Facebook.

Уляна Супрун зазначила, що навіть частий головний біль і мігрені не є свідченням пухлини мозку, але за протоколом, лікар має спершу виключити найкритичніші причини болю. Якщо щось викликає підозру, тоді необхідно зробити МРТ. В інших випадках особливої потреби в цьому немає.

Медик розповіла про 14 видів головного болю.

Мігрень

Якщо головний біль триває понад 15 днів на місяць, супроводжується нудотою і світлобоязню, то в 98% випадках це мігрень. Мігрень вирізняє тривалість нападів (від чотирьох годин до трьох днів) та посилення болю від буденних справ. В разі мігрені болить або вся голова, або якась частина. Часто перед мігренню буває продром (передвісний стан) та постдром (прихід до тями). Мігрень за засоби її лікування та запобігання варті окремого допису, що незабаром з’явиться.

Біль через високий тиск

Часто починається з ранку та згодом минає. Тиск при цьому буває 200/110, і треба приймати препарати для зниження тиску.

Зауважте, що в Україні більшість людей з високим тиском не знають про наявність проблеми, адже гіпертензія може проходити безсимптомно. Деякі люди знають, але вважають, що прийом препаратів їм не потрібен. З іншого боку, не всі люди з високим тиском мають головні болі.

Біль через напруження

Головний біль через напруження відчувається з усіх боків. Він не буває дуже сильним, у порівнянні з мігренями чи кластерним болем, із ним можна працювати (хоча погано почуватися при цьому), та не відчувати інших симптомів. Це найпоширеніший тип головного болю.

Він тупий, не пульсує і не наростає, на відміну від мігрені, часто двобічний, і при цьому напружена шия. Болять чоло та потилиця. Часто його супроводжує емоційний стрес чи депресія, про яку пацієнт не здогадується.

Для лікування підходять відпочинок, ацетилсаліцилова кислота, кофеїн, ібупрофен, льодові компреси, а також за потреби сильніші знеболювальні, антидепресанти чи психотерапія. Бензодіазепіни та бета-блокатори протипоказані в цьому разі.

Варто знати тригери цього болю та уникати їх, або спробувати змінити ставлення. Вміння розслаблятися і відмежовуватися від речей довкола також домопомагаю запобігати такому типу болю.

Цервікогенний біль (біль у шиї)

Якщо болить потилиця, то ймовірно це вторинний головний біль через стан шиї, так званий цервікогенний біль (cervix – це шия). Причиною може бути дуже високий тиск, інфекційна хвороба чи травма шиї.

Цервікогенний біль часто буває в людей, що весь день тримають голову нахиленою: перукарі, водії, люди, що виконують роботу руками. Він також буває через хлистову травму (коли машина різко спинилася, але шия і голова пасажира за інерцією рухаються, як батіг).

Біль в голові через стан шиї може мати різні причини, і лікувати слід їх. Якщо його залишити без уваги, це може закінчитися обмеженням можливостей рухатися. Для лікування можуть знадобитися нестероїдні протизапальні препарати (ібупрофен, ацетилсаліцилова кислота), фізіотерапія, блокада нервів чи операційні втручання.

Кластерний головний біль

Кластерний головний біль буває в одному місці – праворуч, наприклад, чи біля ока. Він сильний, супроводжується сильним збудженням і неспокоєм, і з того ж боку, де болить, сльозяться очі, є набряк в носі, і може бути потовиділення.

Цей тип головного болю притаманний передусім чоловікам 20-50 років, які зловживають алкоголем чи багато курять. Кластерні головні болі не дуже тривалі, але мають циклічність – притаманні певному часу доби чи порі року. Для лікування призначають кисневі маски, або препарати суматриптану і місцеві знеболювальні. Також, є препарати для запобігання болю (верапаміл, преднізолон, літій), а найкраща профілактика в разі цього типу болю – кинути курити та вживати алкоголь.

Головний біль через брак кави

Уявляєте, це справжня «ломка» через декілька днів після того, як ви перепили кави. При цьому сильно розширюються кровоносні судини. Щоб цього не було, не треба пити каву літрами, навіть якщо у вас дедлайн. Це не допоможе.

Головний біль через напруження очей

Він йде прямо від обох очей. Це не тому, що ви хочете «розбачити» те, що щойно побачили в новинах. Такий біль рідкісний, але виникає через дисбаланс в роботі м’язів ока, порушення зору або через астигматизм. В такому разі треба виправляти зір, тобто йти до офтальмолога.

Застуда і біль

При запаленні виділяються інтерлейкіни – речовини, за допомогою яких спілкуються клітини імунної системи та кровоносні судини. Судини розширюються і змінюють проникність, тому голова болить. В разі синуситу біль розходиться від носа і навколо гайморових пазух. Допоможуть при цьому протизапальні препарати, ацетамінофен та лікування самої інфекції.

Аневризма

Це стан, коли судина головного мозку сильно розширюється, що може призвести до крововиливу та інсульту. Люди можуть мати вроджену схильність до аневризми, або її провокує дуже високий тиск. Лікувати треба аневризму чи гіпертензію, а не біль. Більше ми про це писали раніше.

Геміплегічна мігрень

Вона буває спадкова або спорадична (з’явилася раптово без сімейного анамнезу). Переважно буває спадкова. Часто геміплегічна мігрень виглядає як інсульт, бо є однобічне ураження обличчя чи рук, і сильна нудота, але при цьому є «аура», світлобоязнь, чутливість до звуків, і були передвісники (продром), як у разі мігрені.

Тригером такого болю може бути споживання певної їжі, а не згадка про неї, а допомагає на капустяний лист на голову, а топірамат, вальпроїва кислота та блокатори кальцієвих каналів. А дієві в разі кластерного болю триптани викличуть сильні ускладнення. Лікує такий тип головних болів невролог.

Гігантоклітинний артериїт

Зазвичай, він буває в людей, старших за 50 років. При цьому біль викликає запалення в артеріях, і локалізується він біля вуха та посилюється під час жування. Часто при цьому люди худнуть (бо не хочуть їсти) та погіршується зір. В такому разі потрібно чітко встановити діагноз та лікувати за протоколом.

Біль при алергії

Він генералізований, тобто болить все, ніс закладений і очі сльозяться. Такий біль розвивається на сезонні алергени, як-от пилок, або на плісняву. Їжа, зазвичай, головного болю не викликає. В такому разі потрібні антигістамінні препарати чи назальні спреї з кортизоном, а не аспірин.

Головний біль з похмілля

Алкоголь розширює судини, а кровоносні судини оболонок мозку, що розширилися, викликають біль голови. Допоможе тут споживання багатих на електроліти рідин, як-от суп, чи фруктози (меду чи томатного соку). Кава в цьому випадку дієва не завжди.

Біль від голоду

Біль починається перед запланованим чи звичним прийомом їжі, або якщо спати надто довго чи пропускати прийом їжі. Часто буває в людей, які багато тренуються. Причиною є низький рівень глюкози в крові і напруження м’язів. Допоможе тут не кава і не таблетка, а режим харчування, обов’язково з достатнім споживанням білків та складних вуглеводів.

«Лікувати треба причину, а не голову. Болі незбагненної природи можуть супроводжувати депресивний розлад. До всіх можливих причин головного болю може з рештою додатися біль через зловживання лікарськими препаратами», – резюмувала Супрун.

Нагадаємо, 4 вересня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про звільнення Уляни Супрун з посади виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я України.

Про секрети здоров'я і молодості читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости