Супрун нагадала правила поводження у реанімації для відвідувачів

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Супрун нагадала правила поводження у реанімації для відвідувачів
16:14, 12.04.19

Відвідувачі будь-якого віку мають право вільно перебувати поруч із пацієнтами у відділеннях інтенсивної терапії 24/7.

Вільний доступ до реанімацій дозволений наказом МОЗ України №592 вже 3 роки, це право має забезпечувати заклад охорони здоров’я, пише на своїй сторінці в Facebook очільниця МОЗ Уляна Супрун.

За її словами, національне дослідження, проведене ГО Горизонталі та Info Sapiens у лютому цього року, показує, що насправді відкритими відділення інтенсивної терапії є лише в одному з п’яти випадків: 21% відвідувачів мали безперешкодний доступ у цілодобовому режимі. Натомість кожному десятому довелося виборювати право на вхід. Але питання доступу не пов’язані з корупційними складовими: лише у 4% від родичів вимагали хабара.

Частково така закритість пов’язана з неготовністю медичного персоналу до змін, частково — з необізнаністю самих пацієнтів. Адже лише половина опитаних знали, що можна відвідувати пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії. Хоча серед найбільш болючих моментів перебування в лікарнях вони називали обмеження доступу до відкритих реанімацій. Люди переживають це навіть складніше, ніж важкий стан пацієнта, - сказано у дописі.

Супрун підкреслює, що у розвинених країнах перебування близьких пацієнтів у відділеннях інтенсивної терапії — звична практика. Однак є чітко прописані правила, які не можна порушувати:

  • Один відвідувач може перебувати біля ліжка пацієнта без часових обмежень.
  • Одночасно біля пацієнта може бути не більше двох осіб. Винятки обговорюються з лікарем.
  • Відвідувачем може бути будь-яка особа незалежно від родинних стосунків.
  • У відділеннях інтенсивної терапії треба мати при собі антисептичну рідину для дезінфекції рук і постійно нею користуйтеся. Руки – найбільше джерело поширення інфекцій.
  • Якщо ви відчуваєте себе застудженим, не заходьте до палати, не наражайте близьку людину та інших пацієнтів на небезпеку.
  • Не заходьте до реанімації у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння або із сильним запахом тютюну.
  • Ви потрапите в незвичне середовище: навколо вас будуть тяжкохворі люди, багато різних запахів та звуків. Налаштуйтеся на це перед входом у палату та стримуйте емоції.
  • У жодному разі не чіпайте апаратуру, до якої підключені пацієнти, це може бути критичним для їхнього здоров’я і життя. Якщо апаратура почала незвично звучати або вам здалося, що з пацієнтом щось трапилось, терміново покличте медичний персонал. У жодному разі не намагайтеся щось зробити із пацієнтом та апаратурою самостійно. В таких випадках не панікуйте, не кричіть, залиште палату та довіртеся лікарям.
  • Дослухайтеся до інструкцій, порад та прохань медичного персоналу. Не заважайте медикам, не конфліктуйте з ними. Команда відділень працює задля того, щоб зберегти життя та допомогти пацієнту. Вони кваліфіковані та досвідчені фахівці.
  • Поважайте комфорт інших пацієнтів, не розмовляйте голосно, не роздивляйтеся людей, не заходьте до інших палат. Будь-яке питання краще обговорити з медичним персоналом поза палатою.
  • Не користуйтеся мобільним телефоном у палаті. Не фотографуйте палату, персонал, інших пацієнтів та їхніх родичів. Ставтеся з повагою до приватності інших людей.
  • Медичний персонал може попросити вас вийти з палати через необхідність провести певні маніпуляції з вашою близькою людиною або ж із іншими пацієнтами. Будь ласка, дослухайтеся цих прохань.
  • Подбайте про свій стан, бо він впливає на стан вашої близької людини. Не треба перебувати у палаті цілодобово. Вам необхідно регулярно їсти та спати, виходити з приміщення.

Більше про медичну реформу в Україні в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости