Строкові контракти ведуть на барикади. Напруга у сфері культури зростає

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Строкові контракти ведуть на барикади. Напруга у сфері культури зростає
22:41, 23.03.17
Соціальний рух

​Артисти вийшли під стіни Верховної Ради, вимагаючи захисту своїх трудових прав. Їх боротьбу підтримали у Львові, Одесі та Дніпрі. Лунали гасла «Ні новому трудовому», «Ганьба Ніщуку» та інші

Сьогодні кілька десятків представників Національної опери ім.Т.Г.Шевченка за підтримки колег з інших установ протестували проти Закону 955-VIII та проекту нового Трудового кодексу. Обидва документи погіршують становище працівників, оскільки запроваджують строкові відносини замість регулярної роботи.

Як повідомив скрипаль Олександр Шевченко, із вимогами київських митців вже солідаризувались колеги з інших міст, зібравши сотні підписів до парламенту та інших органів влади. Зокрема, підтримує протетстуючих Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької. На жаль, львів’яни не змогли прибути у Київ: довідавшись про плановану акцію, тамтешнє керівництво організувало збори профспілки. Напружена ситуація склалася у Дніпрі: через урізання фінансування завтра творчі працівники вийдуть на протест.Акцію підтримала солістка, народна артистка України, доцент НМАУ Ірина Даць. Важливою була присутність колишнього директора Одеської опери, який свого часу був причетний до звільнення за прогул активістки вільної профспілки. Тепер екс-директор сам підтримує діяльність незалежних профспілок і глибоко жалкує про випадок, коли його «ввели в оману». Окрім цього стало відомо, що боротьбу митців підтримали у Франції. «Міжнародна федерація музикантів» звернулась до української влади, заявивши, що вона повертається до практик, які у низці країн ЄС вже викорінені.

Слово взяла також Віра Корнілова, звільнена лідерка профспілки Нацопери. За її словами, міністр культури Євген Ніщук продемонстрував нерозуміння проблеми: він заявив, що невдоволена лише частина працівників, тоді як більшість підписали строкові контракти.Можновладці намагаються розділяти працюючих і змусити їх конкурувати між собою за роботу, при цьому між собою вони чудово знаходять спільну мову, зазначив активіст «Соціального руху» Віталій Дудін. За його словами скрізь, де вводиться нестабільна зайнятість – стабільно зростає соціальна напруженість. Радикальною відповіддю на запорвадження «гнучкого найму» стали протести у Франції у минулому році або у Білорусі зараз. «Строкові контракти ведуть на барикади», – підхопили скандування артисти.

Активісти планують серію акцій біля театрів, вестимуть перемовини з народними депутатами, а також сподіваються на справедливе рішення Конституційного Суду України.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости