Стало відомо, скільки українських пенсіонерів виїжджають на заробітки

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Стало відомо, скільки українських пенсіонерів виїжджають на заробітки
14:49, 24.09.19
Соцпортал

4 з 5 опитаних українців очікують отримувати за кордоном більше $1 000. 38% людей, які їдуть на заробітки вперше, готові залишити країну лише на кілька місяців.

Більш розвинена медицина виявилась останнім за важливістю критерієм при виборі країни. Які ризики турбують наших земляків при закордонному працевлаштуванні та на що впливає вік пошукачів – в аналітиці OLX Робота за результатами опитування українців, які бажають вперше виїхати на заробітки.

38% українців, які їдуть на заробітки вперше, залишать країну всього на кілька місяців – повідомляють аналітики OLX Робота. Кількість наших співгромадян, які збираються виїхати за кордон назавжди, склала більше 12%.

Зрозуміти, які фактори впливають на такі полярні рішення, допоможуть «портрети» наших співвітчизників. Один з них шукає короткостроковий заробіток, а інший планує не повертатись на Батьківщину взагалі.

Українцю, який розглядає для себе можливість тимчасової роботи за кордоном, 50 років. Живе він у селі, з жінкою та дітьми. Має повну середню або професійно-технічну освіту. Нинішня зарплата дозволяє йому забезпечувати сім’ю лише продуктами харчування та необхідними недорогими речами.

Іншому нашому співвітчизнику 26 років, і він всерйоз думає про те, щоб виїхати з України назавжди. У нього є дружина, але дітей ще немає – тому переїхати в іншу країну легше. Він живе в одному з обласних центрів. Диплом про повну вищу освіту допоміг отримати високооплачувану роботу – тепер він може дозволити собі придбати практично все, що хоче.

Що стосується статі, чоловіків, які не планують повертатись із-за кордону, виявилось на 3% більше жінок. А ось серед тих, хто виїде всього на кілька місяців, на 5% більше жінок.

Українці за 65 років також активні у пошуку закордонного працевлаштування – так, кожен третій бажає пропрацювати за кордоном кілька місяців, а 36% пенсіонерів хочуть виїхати з країни назавжди – відзначають аналітики OLX Робота.

Заробітна плата, яку очікують отримувати за кордоном пошукачі, в 4 з 5 випадків перевищує $1 000. 27% респондентів влаштує дохід від $1 000 до $1 200, а 19% хочуть більше – від $1 200 до $1 500. При цьому майже кожен п’ятий погодиться на з/п менше $1 000.

Переважно українці не збираються працювати за своєю спеціальністю, лише 23% відповіли стверджувально на це питання. Більш того, 39% опитуваних влаштує будь-яка робота, професія їх не цікавить. Серед сфер зайнятості, в яких шукають роботу, домінує виробництво (32%). 21% обрали варіант «інше», куди входять IT-спеціалісти, менеджери, автослюсарі, в 12% випадків хочуть влаштуватись водіями.

70% українців мають побоювання з приводу роботи за кордоном і стільки ж консультувались через це з друзями та родичами, які вже мали такий досвід роботи.

Найбільше респондентів лякає ризик невиплати зарплати згідно з договором (53%) та погане ставлення з боку роботодавця (42%). При цьому жінки схильні переживати через невідповідність доходу (57% жінок і 54% чоловіків) та психологічного дискомфорту, пов’язаного зі зміною обстановки та віддаленості від рідних та близьких (42% жінок і 36% чоловіків).

З'ясувалося, що чим молодший пошукач, тим більше схильний він переживати про різні ризики: наприклад, про невиплату заробітної плати думають 60% людей у віці від 25 до 34 років і 49% - від 45 до 54 років. Що стосується місця проживання респондентів, того ж ризику найбільше побоюються жителі міст і сіл. А ось некомфортні умови проживання турбують 36% респондентів з обласних центрів, 30% - із селищ міського типу, і найменше – мешканців сіл (21%).

Головні критерії при виборі країни для працевлаштування - високі зарплати і хороші умови праці. На другому місці за значимістю для українців виявилася розвинена економіка. І чим молодші пошукачі, тим важливіше для них ці показники. Притому жінки більш схильні поїхати в певну країну через родичів або знайомих, які вже там працюють - на 7% частіше, ніж чоловіки, для яких більш важлива стабільність в країні (25% у порівнянні з 19% у жінок).

Варто зазначити, що більш розвинена медицина виявилася останнім за важливістю критерієм для українців.

Всі новини про пенсії в Україні читайте в разділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости