Стало відомо, скільки людей, наразі, перебуває у полоні бойовиків

  1. Главная
  2. Архив
  3. Оккупация
  4. Стало відомо, скільки людей, наразі, перебуває у полоні бойовиків
12:31, 30.12.17
Канал «Україна»

В ексклюзивному інтерв’ю каналу «Україна» голова СБУ Василь Грицак прокоментував повернення полонених, найбільші загрози національній безпеці України в 2018 році, а також розповів про ситуацію з затриманням шпигунів у найвищих органах влади.

Василь Грицак прокоментував повернення українських полонених та розповів, скільки ще бранців перебуває в руках бойовиків.

«Думаю, що це – подія року, оскільки завдяки титанічним зусиллям і нашого політичного керівництва, і наших міжнародних партнерів вдалося повернути додому 74 наших громадян, які так довго перебували в полоні. Дехто перебував там з початку січня 2015 року. За нашими даними, за даними Центру обміну, який працює при Службі безпеки, в полоні залишається сьогодні 103 людини. Бойовики підтверджували станом на декілька днів тому 94 особи. Це було ще до обміну. А за даними нашого центру ми розуміємо місце знаходження на території так званих окремих районів Луганської та Донецької областей 108 осіб. Над поверненням інших ми будемо обов’язково працювати і прикладемо максимум зусиль».

Крім того, голова СБУ повідомив, яким чином українські спецслужби встановлюють місце знаходження полонених та як працюють з тим, кого звільнили з полону.

«Під час роботи з нашими колишніми бранцями ми розпитуємо їх, і саме завдяки їх свідченням встановлюємо місця перебування наших полонених. Це один з напрямків. Крім того, ми проводимо оперативно-розшукові заходи для встановлення місця знаходження, агентурне проникнення. По-перше, потрібно дати їм можливість обстежитися, підтримати їхнє здоров’я та стабілізувати психологічний стан. Після цього ми обов’язково маємо з ними попрацювати, вони мають розповісти нам про обставини свого перебування в полоні й про те, з ким вони і де перетиналися з українців. За нашими даними ще 402 особи рахуються зниклими без вісті».

В ефірі каналу «Україна» Василь Грицак назвав 3 найбільші загрози для національної безпеки України на наступний рік.

«У першу чергу це диверсійна терористична активність Російської федерації. Потім, спроби Росії дестабілізувати ситуацію всередині нашої держави у різний спосіб. Ми фіксували надзвичайну активність Росії у фінансуванні процесів, пов’язаних з дестабілізацією. Росія щедро фінансувала такі акції, щоб посварити нас з нашими сусідами. Ну і знову ж таки політична корупція».

Голова СБУ прокоментував ситуацію з затриманням перекладача прем’єра Станіслава Єжова, а також зазначив, що саме чиновники та депутати перебувають під найбільшою загрозою вербування російськими спецслужбами.

«Велика кількість тих, хто працював на Росію, притягнуті до кримінальної відповідальності. Пан, прізвище якого ви назвали, напевно сама велика «піймана риба» за державну зраду з початку існування незалежної держави Україна. Він звичайно не один, і я не відкрию велику таємницю, коли скажу, що в роботі СБУ перебуває дуже багато справ, по яким проходять громадяни України, які підозрюються в державній зраді. Росія використовує будь-які механізми для того, щоб втручатися у внутрішні справи нашої держави, на жаль. Для неї звичайно є пріоритетом вербування найвищих чиновників, суддів, депутатів для того, щоб мати інформацію, мати змогу формувати громадську думку й впливати на політичні процеси в Україні».

На запитання ведучої програми «Сьогодні» Анни Панової щодо затримання шпигунів у лавах СБУ, Василь Грицак відповів, що наразі ведуться активні роботи з затримання всіх шпигунів, і співробітники СБУ не виключення.

«До Революції гідності Росія домінувала в Україні. Дуже багато топових чиновників мали не просто прихильність до Росії, але окремі з них мали російське громадянство. На жаль, для спецслужб Росії були створені максимально сприятливі умови для ствердження агентурних позицій. Ми затримуємо наших співробітників, самих же контррозвідників, які мають працювати проти нашого зовнішнього ворога. У нас затримані полковники, підполковники. Ми очищаємо, виявляємо. Ця робота ведеться на постійній основі навіть зараз».

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости