Швейцарські фахівці запропонували несподівану стратегію боротьби з алергією на котів

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Швейцарські фахівці запропонували несподівану стратегію боротьби з алергією на котів
17:45, 18.08.19
Соцпортал

Нова вакцина зробить домашніх кішок менш алергенними для людини

Алергія на тварин залишається досить гострою проблемою. На жаль, досі людям, що страждають на таку алергію, залишається лише уникати контакту з пухнастими чотириногими або лікувати симптоми за допомогою антигістамінних засобів.

Однак недавно швейцарські розробники знайшли дієвий спосіб впоратися з підвищеною реакцією імунітету на кішок.

Як пояснюють автори випробувань, результати яких опубліковані в журналі The Journal of Allergy and Clinical Immunology, в переважній більшості випадків алергію на братів наших менших викликає білок Fel d 1. Він міститься в слині і на шкірі тварин.

Виходячи з цих знань, дослідники компанії HypoPet ( "гіпоалергенний вихованець") запропонували новий підхід, який здатний зробити домашнього вихованця безпечним для людини з алергією.

Цей метод принципово відрізняється від стандартної імунотерапії. Нова вакцина не буде вводиться людині і знижувати чутливість його імунітету до алергену. Навпаки, препарат розроблений для самих тварин. Він "навчить" імунну систему кішок знешкоджувати власний білок Fel d 1.

Речовина під комерційною назвою HypoCat складається з генетично модифікованого Fel d 1, "причепленого" до частинки-носія.

В ході випробувань вчені провели чотири експерименти за участю 54 молодих тварин. Крім вивчення ефективності, переносимості та безпеки речовини, фахівцям необхідно було знайти оптимальну дозу вакцини і частоту введення препарату.

Результати аналізу крові тварин показали, що під дією HypoCat у кішок збільшується вироблення антитіл до власного білку Fel d 1. Відповідно, концентрація цієї речовини в організмі тварини, в тому числі в слині, значно знижується.

На наступному етапі досліджень вчені змішали проби слини кішок зі зразками крові людей з алергією. З'ясувалося, що матеріал "пролікованих" хвостатих учасників випробувань не викликає вираженої імунної реакції в крові.

Поспішаємо заспокоїти всіх любителів тварин. У процесі досліджень вакцина не викликала серйозних або довгострокових побічних ефектів і у кішок. Оскільки білок Fel d 1, ймовірно, не виконує ніяких важливих функцій в їх організмі. Більш того, відомо, що деякі кішки мають вроджено низький рівень Fel d 1 і при цьому не мають жодних проблем зі здоров'ям.

Заплановано й подальші клінічні випробування (в цей раз за участю людей), а масове виробництво вакцини не за горами, заявляють представники фірми.

Але навіть незважаючи на це, препарат, ймовірно, з'явиться на ринку лише за декілька років.

Про останні досягнення в світі науки і техніки читайте в розділі #Х-Files на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости