Полтава: Де побувати, що скуштувати, за що любити

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Полтава: Де побувати, що скуштувати, за що любити
16:31, 14.09.19
Гриневич Олена для Соцпортал

Полтавщина прославилася завдяки гоголівській Сорочинській ярмарці та батьку української нової літератури – Івану Котляревському. У понеділок, 9 вересня, полтавці урочисто відзначили 250-річний ювілей свого славного земляка – Івана Петровича Котляревського. Чим не привід заново відкрити для себе Полтаву?

- Іван Котляревський – це явище дивовижне. Його «Енеїда» - як прочитання нашої майбутньої долі. Котляревський мріяв про нову "Трою", де буде мир і благодать, пануватимуть справедливість, добро і злагода. Еней мріяв побудувати нову й сильну країну. І в тому була закодована боротьба за волю України. Іван Котляревський тим і близький нам, що говорив про те, чим ми живемо зараз. «Енеїда» Котляревського – прототип нашої української долі, - зазначив у присвяті до ювілею класика академік Національної академії наук, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Микола Жулинський.

Iван Котляревський ніколи й нi на що не мiняв своєї Полтави. Що так зачарувало класика у рідном місті?

Ця таємниця мотивує зануритись у цікаву, загадкову, неймовірну Полтаву. Прагнення роздивитись пильніше деталі архітектурних пам’яток, старовинні вулиці і будівлі, якими ходили Котляревський, Пушкін і Гоголь приводить туриста до центральної частини міста - старовинних вулиць Гоголя і Пушкіна. На перетині цих вулиць цього року було встановлено скульптури геніальних письменників.

Гоголь тримає в руках горня з написом «Слава Україні», Пушкін – книгу «Енеїда» Івана Котляревського.

Обоє — з бронзи. На презентацію завітали представники культури, влади, гості з-за кордону. Перед відкриттям влаштували цілий перформанс біля Premier Hotel Palazzo, де у головних ролях були класики світової літератури. При цьому Пушкін заговорив українською мовою.

Ініціаторка встановлення скульптур, генеральна директорка готелю Олена Шуліка запрошує не минати скульптур усіх полтавців та гостей міста.

Скульптор Володимир Цісарик розповів, що для нього є дуже великою честю працювати для Полтави. Відзначив, що читаючи таких українських класиків як Гоголь, він відчував себе в духовній єдності з цілою Україною.

Про концепцію скульптур він розповів те, що зобразив Пушкіна легким, як вітер, бо він гість, а Гоголь міцно стоїть на ногах і уособлює українську землю, яка гостинно приймає і запрошує випити філіжанку кави.

Щодо самого готелю, то нещодавно Premier Hotel Palazzo отримав відзнаку Національного бізнес-рейтингу «Лідер року 2018» а, на думку користувачів найбільшого сервісу booking.com, готель гідний оцінки «чудово» - 9,4 з можливих 10,0. Архітектура готелю нагадує класичний європейський палац і гармонійно вписується в історичний ансамбль старовинних полтавських вулиць.

- Є безліч причин приїхати до Полтави і відкрити для себе її колорит і багату історію. А смачний європейський сніданок, прекрасно доповнений національними спеціалітетами, затишний і дбайливо продуманий номер, гостинність персоналу зроблять ваш відпочинок комфортним і будуть надихати вас знову і знову сюди повертатися, - говорить директорка Premier Hotel Palazzo Олена Ісаківна Шуліка.

Варто відзначити, що багато відомих бізнесмени, політики, вчені, спортсмени, письменники та поети, артисти і журналісти неодноразово обирали Premier Hotel Palazzo під час візитів до Полтави, і, завдяки їм, готель ставав епіцентром найбільш значущих подій в місті.

- Імениті гості особливо запам'яталися своєю відкритістю і відсутністю штампів, - розповідає директор готелю. - Ми були раді чудовому знайомству з Героєм України Леонідом Каденюком. Великим задоволенням було спілкуватися з зірками українського спорту і шоу-бізнесу.

Гордість готелю - колекція з 370 тканих гобеленів з різних куточків світу, які не тільки надають інтер'єру відмінну рису, а й відображають його культурну цінність. Історія колекціонування гобеленів почалася рівно 20 років тому, в 1999 році, з унікальною ручної роботи - гобелена із зображенням Петра I, купленого в антикварній лавці в старому кварталі Антверпена.

- Так як наше місто до сих пір у багатьох асоціюється з Полтавською битвою, а його знають, як фортеця, яка дала початок новій ері цілого історичного періоду, не купити його я не могла! Він один з наших найцінніших експонатів, - розповідає директорка.

3 вересня відзначатимуть день Полтави. Місто святкує 1120 років.

День народження міста чудовий привід скуштувати традиційні місцеві страви: полтавський борщ з чорносливом і копченої грушею, «качану» кашу з курячими потрошками, галушки, фаршировані язиком і в'яленими томатами, котлету по-гоголівськи зі шпинатом і десятки інших страв з національним характером. Туристи рекомендують обід-презентацію «Полтавська гостинність» у ресторані «Палаццо».

Із закусок у Полтаві подають сало з чорними потапцями (підсушеними невеличкими хлібцями), цибулею та гострим хріном, домашний м’ясний рулет з сухофруктами, ніжний паштет з курячої печінки під ягідним мармеладом та мигдалевою стружкою, баклажаново-горіхові роли з печеним перцем та гранатовим соусом.

Особливу увагу в ресторані «Палаццо» варто звернути на різносоли власного виробництва: огірки, помідори, баклажани та навіть сливи. Солять їх прямо в ресторані готелю, а продукти закуповують у місцевих фермерів.

В переліку основних страв, окрім класичної європейської кухні, подають місцеві полтавські спеціалітети: місцевої кухні Полтавського регіону традиційні страви, доповнені:

  • Полтавський борщ з домашньою куркою, чорносливом та копченою грушею. До речы саме його в цьому рестораны куштував Євген Синельніков, коли приїзжав знімати "Дома краще!" (від творців "Орла и Решки").
  • Качана каша з курячими пупками. Ця каша – виключно полтавський спеціалітет, така собі «біла ікра». Ви не скуштуєте такої більше ніде. Навіть в Полтавській області її вміють готувати далеко не всі, лиш окремі майстрині. Кожна пшенинка викачується у спеціальній великій продовгувастій посудині протягом 4 годин в борошні та яйці, за рахунок чого стає вдвічі, а то й втричі більшою. Палаццо купує цю кашу в однієї з таких майстринь Олени Щербань. В неї ж качану кашу купує Євгеній Клопотенко, відомий в Україні шеф-повар та ресторатор. Ця "викачана" каша вариться протягом 1,5-2 год та заправляється начинкою.
  • Котлета по-гоголівськи зі шпинатом та картопляним пюре. На перший погляд вона схожа на котлету по-київськи. Проте в гоголівськму варіанті немає масла та сиру, замість них всередині м’яса шпинатова начинка.
  • Підсмажені галушки фаршировані печінкою з беконом та фірмовим соусом та галушки фаршировані язиком та в’яленими томатами. Полтавські галушки певно знають по всій країні, але куштували їх далеко не всі. І якщо аутентичні домашні галушки – це по суті відварене тісто, то в ресторані Premier Palazzo Hotel їх готують, привносячи авторські ідеї та додаючи сучасні складники. Наприклад, в'ялені томати, які тут роблять самостійно, а також субпродукти - печінку чи язик. Такі варіанти галушок точно прийдуть до смаку кожному.

Ресторан «Палаццо» - це місце одне з улюблених для городян і гостей Полтави. Класична європейська і азіатська кухня, респектабельна розмірена атмосфера і незмінна привітність господарів приваблюють сюди гостей. Тут для гостей готелю сервірують сніданок, де крім звичних страв на лінії Fresh. Organic. Traditional. можна спробувати свіжі фермерські продукти і традиційні страви регіону України та Полтавщини.

- Готель Premier Hotel Palazzo розробив унікальний проект, а саме презентацію українських страв з «Енеїди» .Турист, ідучи з музею-садиби Івана Котляревського зможе зайти до закладу і скуштувати ці страви. А запрошує відвідувачів до закладу харчування Микола Гоголь із чашкою кави. Це унікальний проект, який є першим у нашому місті. Дуже приємно, що нині бізнес долучається до таких туристичних проектів, - розповіла директорка Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

За її словами презентація українських страв з «Енеїди» є чатиною нового туристичного проекту міста «М.В.Гоголь - О.С.Пушкін - І.П.Котляревський».

До слова, з 14 вересня стартують Дні європейської спадщини у Полтаві.

Це - спільний проект Ради Європи та Міністерства культури України, який реалізовується з 1991 року у вересні 2019-го вперше відбудеться у Полтаві. В рамках Днів на потавчан і гостей міста чекають:

  • інтерактивна квест-екскурсія з елементами театралізації «Портрет невідомого – всіма знаного: до 250-річчя від дня народження І.П.Котляревського», 14.09.2019 року (онлайн-реєстрація);
  • інтерактивна бесіда «Ой, я дівчина Наталка: полтавки І.П.Котляревського і полтавки сучасності», 15.09.2019;·сюжетно-тематична екскурсія з елементами театралізації «Полтава в житті Панаса Мирного», 21.09.2019 року (онлайн-реєстрація);
  • інтерактивна тематична екскурсія «Шляхом Далекарлійського полку», 21.09.2019 року;
  • мистецька виставка з фондів Полтавського літературно-меморіальногго музею В.Г.Короленка «Відгомін старої Європи у приватних зібраннях полтавських родин», 22.09.2019 року.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити цікаві та смішні відео.

Всі цікаві новини України та світу читайте в розділі #Х-Files на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости